Gemeente Capelle a/d IJssel

Begeleid wonen op de Aïda.

De gemeenteraad heeft op 10 juli, ingestemd met de financiering van Begeleid wonen, zoals voorgesteld in de voorjaarsnota. Begeleid Wonen is een woon-werk-leerarrangement voor Capelse jongeren van 18 tot en met 25 jaar die een steuntje in de rug kunnen gebruiken op weg naar zelfstandigheid. Dit arrangement wordt gevestigd op de Aïda, in Schollevaar-Oost. Het project is geïnitieerd door de gemeente Capelle aan den IJssel. Com·wonen en het Leger des Heils zijn bij dit project betrokken om het mede vorm te geven.

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad werd ingesproken door twee buurtbewoners, waaronder de voorzitter van WOP Schollevaar-Oost. Beide sprekers verklaarden niet tegen Begeleid wonen te zijn, maar hebben hun zorgen over de locatie. Zij willen dat er afspraken worden gemaakt over de randvoorwaarden waaronder dat gebeurd, bijvoorbeeld over de begeleiding van de jongeren en over het opknappen van de buurt.

De politieke partijen PvdA, Leefbaar Capelle en VVD dienden een motie in, waarmee ook zij het college vroegen aan een aantal randvoorwaarden te voldoen. Na instemming van het college stemde de raad in met de financiering van Begeleid wonen.

Dit betekent dat Begeleid wonen wordt ingericht in een gebouw aan de Aïda. Hiervoor moet eerst het gebouw worden aangepast. Het is nu nog niet bekend hoe lang dit precies gaat duren, maar naar verwachting duurt het nog ongeveer een jaar voor de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen.

Begeleid wonen krijgt een zogeheten beheercommissie, waarin een vertegenwoordiging van omwonenden, bewoners, het Leger des Heils, de gemeente, de politie en Com·wonen zitting hebben. Deze commissie maakt afspraken over Begeleid wonen en hoe dit binnen de wijk moet functioneren.

In september wordt u verder geïnformeerd over deze commissie en hoe u hieraan kan deelnemen.

Het verslag van de informatiebijeenkomst over Begeleid kunt u hier downloaden door te klikken op verslag bijeenkomst begeleid wonen (pdf). Een papieren versie kunt u aanvragen bij: De gemeente Capelle aan den IJssel, T.a.v. L. Joziasse, postbus 70, 2900 AB Capelle aan den IJssel. Een e-mail sturen kan ook aan l.joziasse@capelleaandenijssel.nl. Vergeet niet uw naam en adres te vermelden en verslag bijeenkomst Begeleid wonen.