Gemeente Reimerswaal


Vitaal Reimerswaal aan zet

Geplaatst op: 18-07-2007

In 2005 heeft de Seniorenraad Reimerswaal in samenwerking met de gemeente Reimerswaal het project 'Is uw gemeente Ouderenproof?' ofwel 'Vitaal Reimerswaal aan zet' afgerond. Een groot aantal vrijwilligers heeft hieraan meegewerkt. Het resultaat van dit project bestond uit veertien concrete aanbevelingen. De seniorenraad en de gemeente Reimerswaal zijn hiermee aan de slag gegaan. Een aantal van de aanbevelingen zijn inmiddels uitgewerkt, aan andere wordt nog gewerkt.

De aanbevelingen vindt u hieronder en de huidige stand van zaken vindt u hieronder.. In de praktijk is gebleken dat niet alle aanbevelingen tegelijkertijd opgepakt kunnen worden. Klik hier voor de eindrapportage van 'Reimerswaal Vitaal'
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw J. Vermuë, tel. (0113) 395 275, e-mail: j.vermue@reimerswaal.nl

Aanbevelingen:


1. Verbreding en verdieping van het bestaande zorgloket (informatieloket)
Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt het zorgloket opnieuw vormgegeven. Inwoners van de gemeente Reimerswaal kunnen hier terecht voor alle vormen van dienstverlening op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Op dit moment kan men bij het zorgloket terecht voor hulp in het huishouden, aanpassingen van woningen, vervoersvoorzieningen, rolstoelen en andere hulpmiddelen,inkomensondersteuning, tafeltje dek je, telefooncirkel en alarmering. Ook is het mogelijk om ondersteuning van een ouderenadviseur in te schakelen. De dienstverlening zal de komende jaren worden uitgebreid met informatie op het gebied van welzijnsactiviteiten.
2. Voldoende geschikte en betaalbare woningen met zorg en welzijn. Momenteel wordt dit bijgestuurd en bewaakt door middel van het spreidingsplan wonen en zorg. In 2006 is in Kruiningen "Hof Cruninghe" opgeleverd en zijn in Hansweert seniorenwoningen gebouwd. In Yerseke worden in het plan "Yerseke West aanleunwoningen en seniorenwoningen gebouwd. Momenteel wordt samen met R&B wonen onderzocht of het aanbod aan seniorenwoningen ook in andere kernen moet worden uitgebreid.

3. Door het stimuleren van het aanpassen van de eigen woning het mogelijk maken dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen woning (omgeving) kunnen blijven wonen.
Door het opstarten van een zogenaamde stimuleringsregeling worden inwoners van Reimerswaal bewust gemaakt van de mogelijkheid om hun eigen (huur)woning op onderdelen aan te passen. Door kleine aanpassingen vroegtijdig te doen kan men langer in de eigen woning blijven wonen. Op dit moment wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn binnen onze gemeente om een soortgelijk project binnen korte termijn op te starten. Financiering maar vooral personele capaciteit zijn op dit moment niet voorhanden.
4. Ondersteuning en begeleiding van mantelzorgers. Een onderzoek naar de ondersteuningsvraag van mantelzorgers en vrijwilligers binnen onze gemeente is nagenoeg afgerond. Het servicepunt Vrijwilligerswerk zal haar activiteiten afstemmen op de vraag. Vanaf januari 2008 zal een en ander concreet zijn beslag krijgen.

5. Inzet tijd en kwaliteit senioren. Hierbij gaat het om een koppeling te maken tussen mensen die vrijwilligerswerk willen doen en de vraag naar vrijwilligerswerk.
Hier is tot nu toe nog geen concreet resultaat bereikt. Wel oriënteert het servicepunt Vrijwilligerswerk zich op mogelijkheden om deze aanbeveling uit te voeren.

6. Onderzoek basispakket per kern, ofwel welke basis voorzieningen zijn er per kern nodig zodat ouderen zelfstandig in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen.
In Waarde is in samenspraak met een afvaardiging van de inwoners een dorpsontwikkelplan opgesteld. Het doel van dit plan is om te onderzoeken op welke wijze voorzieningen voor de kern behouden kunnen blijven voor nu en de toekomst. Tevens is onderzocht hoe het voorzieningenniveau uitgebreid kan worden door "slimme samenwerking". De ontwikkelingen in Waarde worden gezien als een pilot voor de andere kernen. Als het project slaagt kan dit ook in andere kernen van Reimerswaal uitgevoerd worden. Wel dient gekeken te worden naar de werkwijze. Het project in Waarde was en is zeer arbeidsintensief.

7. Preventie en preventieve activiteiten. Deelname aan het preventie team ouderen.
Reimerswaal neemt samen met drie andere gemeenten in de Oosterschelderegio deel aan het preventie team ouderen (PTO). In het PTO wordt in twee jaar tijd (wetenschappelijk) onderzocht of structureel onderzoek onder ouderen en het hierdoor vroegtijdig opsporen van problemen en ziekten de kwaliteit van leven van senioren verhoogt en verbeterd. Indien blijkt dat periodiek onderzoek een bijdrage levert aan het langer behouden van een goede gezondheid en daarmee de zelfstandigheid dient een besluit genomen te worden over het vervolg. Reimerswaal neemt deel aan dit project. Begin 2008 worden de eerste resultaten verwacht.
8. Samenwerking. De gemeente spant zich ervoor in dat er samenwerkingsvormen komen tussen zorginstellingen voor ouderen. Wonen, zorg, welzijn en dienstverlening hangen nauw met elkaar samen. Afstemming en samenwerking is noodzakelijk om een goede dienstverlening aan de burger te waarborgen. Deze aanbeveling is een continu proces. De gemeente Reimerswaal heeft met grote regelmaat overleg met (zorg)instellingen die werkzaam zijn in onze gemeente op gebied van zorg, welzijn en dienstverlening. Daarnaast vindt er structureel overleg plaats met de woningcorporatie. In de prestatieafspraken met R&B wonen worden afspraken gemaakt over onder andere het aanbod aan seniorenwoningen in de diverse kernen en de mogelijkheid om dit aanbod uit te breiden.

9. Regiefunctie gemeente. De gemeente Reimerswaal dient de regiefunctie op zich te nemen op het terrein van wonen, zorg, welzijn en dienstverlening. Dit niet op een afstandelijke en autoritaire wijze maar vanuit een interactieve opstelling. Ook voor deze aanbeveling geldt dat het hier om een continu proces gaat en niet om een eenmalig overleg. Dit krijgt vorm en inhoud zoals onder aanbeveling 8 beschreven. Naast de lokaal werkende organisaties heeft de gemeente ook overleg met bijvoorbeeld Emergis en thuiszorginstellingen. Daarnaast vindt structureel overleg plaats met predikanten en vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties in de zorg. Ook zij vangen signalen op van wat wel of niet goed gaat en kunnen knelpunten signaleren.
10. Woonomgeving. Veiligheid, kwaliteit van de openbare ruimte, onderhoud van het openbaar groen, verkeer en parkeer voorzieningen dienen een voortdurend punt van zorg en van de bevolking en van de betreffende instanties te zijn.
Voor deze aanbeveling geld dat het ook hier om een continu proces gaat. De aandacht hiervoor stopt niet met een eenmalige actie. In de gemeente Reimerswaal is een meldpunt voor klachten op bovengenoemde terreinen. Met de Stichting Gehandicaptenbeleid gemeente Reimerswaal vindt structureel overleg plaats over bovengenoemde zaken. Door middel van dit overleg is er structureel aandacht voor bovengenoemde zaken.

11. Vrijwilligerswerk. Veel ouderenwerk staat of valt met vrijwilligerswerk. Instellingen en organisaties met en van vrijwilligers dienen in te spelen op de veranderende intenties en mogelijkheden van de vrijwilliger. Een van de resultaten van Vitaal Reimerswaal is de aanstelling van een zestal ouderenadviseurs in Reimerswaal.
De ouderenadviseurs zijn geïnstalleerd en aan de slag gegaan met inventariseerde huisbezoeken onder alle inwoners van 75 jaar en ouder. De informatie die hieruit naar voren komt wordt gebruikt om beter in te kunnen spelen op vragen van deze senioren. Daarnaast is aan vrijwilligersorganisaties (in de brede zin van het woord) gevraagd welke knelpunten zij in de praktijk tegenkomen en wat de gemeente Reimerswaal daarin kan betekenen (zie aanbeveling 4). Het servicepunt Vrijwilligerswerk zal haar werkzaamheden zoveel als mogelijk afstemmen op deze aanbevelingen. Vanaf 2008 zal dit concreet zijn beslag krijgen.

12. Studie naar alternatief vervoer. De gemeente voert in overleg met de Seniorenraad Reimerswaal een onderzoek uit naar de wenselijke veranderingen in het openbaar vervoer in Reimerswaal. Deze aanbeveling heeft men tot nu toe nog niet op kunnen pakken. Wel is duidelijk dat niet de gemeente maar de provincie Zeeland verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in onze gemeente. Ook is bij de provincie met regelmaat aangegeven dat het openbaar vervoer in onze gemeente te wensen overlaat.Verdere actie volgt.
13. Aanbod sociaal-culturele activiteiten. Samen met de gemeente Reimerswaal zal de Stichting Sociaal Cultureel Werk Senioren Reimerswaal haar activiteiten aanbod bezien. Onderzocht zal moeten worden of uitbreiding van het aanbod zinvol is. Momenteel wordt samen met de stichting onderzocht of uitbreiding van het aanbod wenselijk is.

14. Stimuleren en ondersteunen van het computergebruik. Onderzocht wordt of het huidige aanbod van Senior Web in Kruiningen volstaat of dat er wellicht ook behoefte bestaat aan cursussen in andere kernen.
De Stichting Sociaal Cultureel Werk Senioren Reimerswaal heeft bovenstaande vraag onderzocht. Hieruit is gebleken dat er geen behoefte bestaat en interesse is om computercursussen in de diverse kernen te geven.

Print dit bericht

Toekomstvisie Yerseke>>