Gemeente Bernheze


Nieuwe wegenlegger gemeente Bernheze

Een wegenlegger is een boek (register) waarin de openbare wegen staan beschreven die buiten de bebouwde kom van een woonkern zijn gelegen. Hierin staat hoe lang deze zijn, van wat voor materiaal het wegdek is gemaakt, wie ze moet onderhouden en wat voor kunstwerken/objecten er op deze wegen te vinden zijn (bruggen/viaducten).

Het is belangrijk om te weten of een weg wel of niet openbaar is. Op een openbare weg zijn namelijk het Wegenverkeersreglement en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van toepassing en kan de politie haar gezag uitoefenen. Ook kan het als weggebruiker belangrijk zijn om ongestoord van bepaalde wegen gebruik te maken. Door het college van burgemeester en wethouders is een ontwerp-wegenlegger met bijbehorende overzichtskaart vastgesteld. Deze liggen tijdens de openingstijden ter inzage in het gemeentehuis in Heesch.

Waarom een nieuwe wegenlegger?
De wegenlegger is verouderd. Hierin staan nog gegevens vanuit de oude gemeenten Heesch, Heeswijk-Dinther en Nistelrode. De vaststelling gaat gepaard met een aantal officiële procedures waaronder de bekendmaking van de ter-inzage-legging van de ontwerp-wegenlegger voor belanghebbenden.

Is dit voor u belangrijk?
Stel dat u in het buitengebied woont en twijfelt aan de juistheid van de opname van een bepaalde weg in de wegenlegger, dan kunt u de legger inzien.
U kunt uw zienswijze schriftelijk of mondeling kenbaar maken tot vrijdag 17 augustus 2007 bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 19, 5384 ZG Heesch of via gemeente@bernheze.org. U kunt ook een afspraak maken met de heer Th. Verhoeven of de heer M. van Duuren, telefoon (0412) 45 88 88.

Hoorzitting

Op donderdag 16 augustus 2007 is er om 19.30 uur een hoorzitting in Cultureel Centrum de Pas in Heesch. Tijdens deze hoorzitting kunt u uw zienswijze kenbaar maken.U kunt zich tot aanvang van de hoorzitting aanmelden bij hierboven genoemde ambtenaren. Als u al een zienswijze hebt ingestuurd, dan kunt u deze tijdens de zitting nader toelichten.

Wat wordt er met de ingebrachte zienswijzen gedaan? Het college van burgemeester en wethouders stuurt de zienswijzen met advies door naar het provinciebestuur. Het provinciebestuur bekijkt of deze gegrond of ongegrond zijn en stelt vervolgens de wegenlegger vast, al dan niet met inachtneming van de ingediende zienswijzen.