Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 18 juli: persberichten

18-7-2007

College voorkomt wildgroei bebording buitengebied

Het college van B&W heeft de eisen rondom de bewegwijzering in het buitengebied vastgesteld. Dit uniform bewegwijzeringsysteem behoort bij de Reclamenota Gemeente Delfzijl die op 31 mei 2007 door de raad is vastgesteld. In het uniform bewegwijzeringsysteem wordt geregeld welke bedrijven tegen welke voorwaarden voor bewegwijzering in aanmerking komen.

Bedrijven kunnen alleen maar bewegwijzering vragen in of op korte afstand van de kern waar het bedrijf gevestigd is. Borden die gebruikt worden zijn gebonden aan bepaalde afmetingen. Voor de verwijsaanduidingen wordt het ontwerp van de ANWB gebruikt. Het uniform bewegwijzeringsysteem zal in de gemeentepagina en op de website worden gepubliceerd.

Start visieontwikkeling op de voormalige steenfabriek Hijlkema

De Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij laat een masterplan maken voor de ontwikkeling van de voormalige steenfabriek. Het gaat daarbij niet alleen om het fabrieksgebouw zelf (hier zijn al in het verleden studies naar verricht), maar vooral om het erachter gelegen braakliggende terrein erbij te betrekken. Aandachtspunten voor de ontwikkeling van de locatie zijn opgenomen in de Identiteitsvisie Damsterdiep. Doel is om met een goed onderbouwde ruimtelijke visie te komen die als basis kan dienen ter verdere promotie en fondsenwerving.

De visieontwikkeling zal zon 4 maanden in beslag nemen. De totale kosten bedragen 22.000, hieraan draagt de gemeente 5.000 bij, de overige 17.000 wordt door KNHM betaald.

Overigens onderzoekt de provincie de mogelijkheid voor het verkrijgen van subsidiegelden uit het Europese Interreg-programma met als doel instandhouding van industrieel en cultureel erfgoed. Ook de voormalige steenfabriek Hijlkema is hierbij in beeld.

College stemt in met het verzoek Stichting Tsjernobyl Kinderen Delfzijl

Het college van B&W verleent medewerking aan de komst van 30 Tsjernobyl kinderen in het tweede kwartaal van 2008. Met een subsidie van 450,- worden sociaal culturele activiteiten voor de kinderen bekostigd. Hierdoor is het mogelijk om een bezoek te brengen aan bijvoorbeeld de Steenfabriek Fivelmonde of het Zeeaquarium. Verder stelt de gemeente gratis twee schoollokalen beschikbaar voor onderwijs. De kinderen zullen ook worden ontvangen op het gemeentehuis door leden van het college.

Dit keer komen de kinderen uit een arm dorp Orly, in Wit-Rusland. Zij worden ondergebracht in gastgezinnen in Appingedam en Delfzijl. Onderwijzer(s) en een tolk zullen de kinderen tijdens hun verblijf begeleiden. Zij blijven hier 7 tot 8 weken.

Eerste meting Onderwijs jeugdmonitor

In de provincie Groningen is door 17 gemeenten het initiatief genomen tot een provinciale Jeugd- en Onderwijsmonitor Groningen (JONG). De eerste resultaten hiervan, de zogenaamde nul-meting, laat lokaal de stand van zaken zien van leerlingen die onderwijs volgen in het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs.

De opbouw van de JONG-monitor sluit aan bij de landelijke onderwijsmonitor (GOA). Met de JONG-monitor kunnen gemeenten beter het lokale onderwijsbeleid in de gaten houden, cijfers met andere gemeenten vergelijken en hebben zij een accuraat overzicht van alle kinderen (0 tot 23 jaar) in het onderwijs.

De belangrijkste resultaten:

Basisonderwijs

* in Delfzijl zijn 2602 leerlingen ingeschreven op een basisschool (1 % volgt onderwijs buiten eigen gemeente);
* daling van het aantal leerlingen op basisscholen met 9 % (terwijl dit landelijk en provinciaal min of meer gelijk is gebleven);
* in Delfzijl zijn relatief minder kinderen die speciaal onderwijs volgen (2,3 %, landelijk 3 %);

* 27 % van de leerlingen behoort tot de groep van achterstandskinderen (landelijk 23%).

Voorgezet onderwijs

* 1673 ingeschreven jongeren, hiervan volgt 2/5 onderwijs in de eigen gemeente, de overigen bezoeken scholen in Appingedam, Groningen, Winschoten en Stadskanaal;

* 18 % van de leerlingen heeft een niet-westerse etnische achtergrond;

* het aantal leerlingen met een niet-Nederlandse achtergrond in vmbo is groter dan met een Nederlandse achtergrond, in HAVO en VWO zijn de kindere met een Nederlandse achtergrond in de meerderheid.