Novib

Gaza wordt afhankelijk van humanitaire hulp

Jeruzalem, 15 juli 2007 De sluiting van de handelsroutes dreigt de inwoners van Gaza volledig afhankelijk te maken van humanitaire hulp. Hiervoor waarschuwen de Israëlische mensenrechtengroep Gisha en Oxfam International.

Deze week komen in Portugal de leden van het Midden-Oostenkwartet bijeen: de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland. De internationale organisatie Oxfam en de Israëlische mensenrechtengroep Gisha roepen hen op tot heropening van de grensovergangen. Israel, de internationale gemeenschap en de Palestijnse leiders moeten Gaza weer in staat te stellen om handel te drijven.

De bijna volledige beëindiging van commerciële import en export leidde onmiddellijk tot een grootschalige sluiting van Palestijnse bedrijven. Wanneer er niet snel iets wordt ondernomen, kunnen de economische val en het banenverlies Gaza volledig afhankelijk maken van humanitaire hulp.

De sluiting van Karni, de belangrijkste grensovergang van Gaza, maakt
1,5 miljoen vrouwen, mannen en kinderen sterk afhankelijk van de hulp van buiten. De sluiting is in strijd met een overeenkomst uit 2005 tussen de Israëlische regering en het Palestijnse gezag. Dit verdrag bestempelde Karni tot de belangrijkste grensovergang voor handelswaar.

Sinds de aanvang van de huidige crisis zijn voedsel en medicijnen Gaza ingevoerd via de kleinere grensovergangen in Sufa en Kerem Shalom. Deze missen de capaciteit om de zware trucks vol goederen te ontvangen die nodig zijn voor de economie. Alle uitvoer wordt verhinderd buitenlandse markten te bereiken.

Grondstoffen, non-humanitaire handelswaar en materiaal voor reparaties aan riolering en waternet worden sinds 12 juni niet meer doorgelaten. De Israëlische douane belet inwoners van Gaza goederen te ontvangen die zij in het buitenland hebben besteld. De bewoners van Gaza zijn niet in staat om hun producten op winstgevende markten af te zetten in Israel, de Westoever en daarbuiten.

Volgens de laatste gegevens van het Palestijnse Handelscentrum en de Palestijnse Industriefederatie heeft 80 procent van de industriële bedrijven in de afgelopen maand de deuren tijdelijk moeten sluiten. Zon 65.800 werknemers verloren hun baan. De resterende bedrijven werken met slechts op 60 procent van hun capaciteit. De Verenigde Naties heeft 160 miljoen dollar voor bouwprojecten bevroren. De particuliere sector loopt hierdoor een geschatte 20,6 miljoen dollar mis. Als de uitvoerblokkade doorgaat, kunnen boeren hun belangrijke oogst in november niet afzetten.

Het resultaat van deze enorme tegenslagen en mogelijke toekomstige verliezen is een bijna totale ineenstorting van Gazas economie en de bestaansgronden van zijn inwoners.

Samen met de bedrijfseigenaren en werkloze fabrieksarbeiders uit Gaza roepen vertegenwoordigers van Oxfam International and Gisha de Israëlische en Palestijnse leiders op om direct de grensovergang bij Karni te openen. Zij richten zich ook tot de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, de speciale vertegenwoordiger Tony Blair en alle leden van het Midden-Oosten Kwartet. Zij riepen hen op de economische crisis in Gaza bovenaan de agenda te zetten van de bijeenkomst in Portugal later deze week.

De woordvoerder in Jeruzalem van Oxfam International, Michael Robin Bailey:

Door de bezetting en gerelateerde reisbeperkingen hebben de inwoners van Gaza al jaren te maken met werkloosheid en gesmoorde ontwikkeling. Sinds 2000 is er een stijgende trend in de hulpafhankelijkheid. Zon 85 procent van de bevolking is al deels afhankelijk van voedselhulp voor de basale voedingsbehoeften. Wanneer Karnis deuren niet snel heropenen zal Gaza snel en onvermijdelijk afglijden naar een totale afhankelijkheid van de humanitaire hulp. De echte en blijvende veiligheidszorgen van Israël hebben geen baat bij inwoners van Gaza die balanceren op de afgrond van totale hulpafhankelijkheid.

De landbouwproductie is nu economisch zinloos geworden omdat de boeren hun gewassen niet kunnen exporteren. De voedselproblemen in Gaza die het gevolg zijn van de sluiting van Karni zijn niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat het beleid op de grenssluitingen permanent dreigt te worden, zonder druk van de internationale gemeenschap op Israel en de Palestijnse leiding om de grensovergang te heropenen.

Omdat exporten zijn verboden worden de lokale markten overspoeld met producten uit Gaza, met als resultaat een teruglopende koopkracht en prijzen die zijn gekelderd. Veel boeren hebben geen geld om zaaigoed te kopen voor de volgende oogst. Op de lange termijn, zonder een productieve particuliere sector, worden de inwoners van Gaza volledig afhankelijk van de voedselhulp. Zelfs wanneer voedsel commercieel geïmporteerd kan worden, zullen zij te arm zijn om het te kopen. Het zal jaren duren voordat deze schadelijke effecten op de economie en zelfvoorziening van Gaza zijn teruggedraaid, voegt Bailey eraan toe.

Bassim Khoury, voorzitter van de Palestijnse Industriefederatie:

Een economie kan niet overleven van alleen voedsel en medicijnen, zonder grondstoffen voor de industrie en bouw, en zonder exportmogelijkheden. Als wij de commerciële grensovergang niet heropenen, zal de economie van Gaza uitsterven.

Duizenden bedrijven, zoals de Al-Auda koekjesfabriek in Gaza, hebben tijdelijk hun deuren moeten sluiten, deels of helemaal. Een werkneemster in de koekjesfabriek die vier jongere broers onderhoudt werkt nu slechts enkele dagen per week en is niet meer in staat om in de behoeften van het gezin te voorzien. De eigenaar zegt dat de fabriek, die normaal 26 dagen per maand draait, sinds half juni slechts een handjevol dagen heeft gewerkt, vanwege een gebrek aan grondstoffen voor het maken van koekjes.

Muhammad Al-Talbani, eigenaar van de koekjesfabriek Al-Auda die ooit 350 mensen in dienst had:

Mijn toekomst als fabriekseigenaar staat er slecht voor. Ik ben reeds al mijn klanten op de Westoever kwijtgeraakt, 50 procent van mijn omzet. In Gaza smeken mensen om werk voor 10 shekel (2 dollar) per dag, maar ik kan ze niet aannemen omdat ik geen werk voor ze heb. Het is een fout te denken dat de wurggreep om Gaza tegen Hamas zal werken. Integendeel: de economische wurggreep drijft mensen tot het extremisme. In Gaza deelt Hamas voedselhulp uit onder de mensen. Israël draagt de schuld van de sluiting.

Gisha heeft het rapport Commercial Closure: Deleting Gazas Economy from the Map, uitgegeven, en waarschuwt dat Gazas fabrieken verlamd zijn geraakt door het gebrek aan grondstoffen, waardoor tienduizenden mensen zonder werk zijn komen te zitten (verkrijgbaar op: www.gisha.org).

Sari Bashi, directeur van Gisha:

Het vermogen wegnemen van de inwoners van Gaza om fatsoenlijk te leven, normale levens te leiden, te werken en zichzelf en hun gezinnen te onderhouden, is in strijd met Israëls verplichtingen onder het internationale humanitaire recht en de eigen nationale wetgeving. Het normale leven is meer dan eten en water. Het gaat ook over een waardig menselijk bestaan en de mogelijkheid om in het levensonderhoud te voorzien. Hamas verzwakken door 1,5 miljoen vrouwen, mannen en kinderen te straffen is illegaal en contraproductief. Het zijn de gewonen mensen die lijden onder dit beleid van economische wurging.

Israël controleert het luchtruim en de territoriale wateren van Gaza, en oefent een significante controle uit over Gazas grens met Egypte, waar de doorvoer van goederen is verboden. De enige manier voor bewoners van Gaza om goederen te ontvangen is via de grens met Israël. Israël is verplicht om de grensovergang voor commerciële goederen te heropenen en de Palestijnse leiders moeten meewerken om die heropening te coördineren.

Noten


· Gisha is een Israëlische organisatie zonder winstbejag, opgericht in 2005, met als doel de bewegingsvrijheid van Palestijnen te beschermen, vooral die van de inwoners van Gaza. Gisha bevordert de rechten die door het internationale en het Israëlische recht worden gegarandeerd.


· Oxfam International werkt al in Gaza en de Westoever sinds de jaren 80. Samen met 12 Palestijnse partnerorganisaties in Gaza werkt Oxfam aan noodhulp en basisgezondheidszorg, water en sanitaire voorzieningen, de bewaking van mensenrechten, arbeidsrechten, vrouwenrechten, microfinanciering, landbouw, voedselzekerheid, enz.


· Vanwege Oxfams ervaringen uit de eerste hand maken wij ons zorgen over de toenemende armoede en lijden van Palestijnen. Oxfam vindt dat alle mensen in het Midden-Oosten vrij van geweld, dwang en ontberingen zouden moeten leven. Het is van fundamenteel belang voor elk vredesproces dat deze basisrechten worden veiliggesteld voor gewone vrouwen, mannen en kinderen. Oxfam vindt dat zowel Palestijnen als Israëlis het recht hebben om in vrede te leven, binnen veilige en erkende grenzen. Oxfam is tegen het gebruikt van welk geweld dan ook tegen burgers en roept alle partijen op de burgers te beschermen.


· Oxfam International hanteert een rechtenbenadering. De analyse van het Israëlisch-Palestijnse conflict en de mogelijke oplossing is gebaseerd op het internationale humanitaire recht en mensenrechtenprincipes. Op basis van deze principes zoekt Oxfam naar een rechtvaardige en duurzame oplossing die uitgaat van het internationale recht, waarbij zowel Palestijnen als Israëlis in menselijke veiligheid en vrede kunnen leven. Oxfam vindt ook dat de internationale gemeenschap een politieke, wettelijke en morele verantwoordelijkheid heeft om zich effectief in te zetten voor een oplossing van het conflict. Oxfam gelooft in de tweestatenoplossing.

Bron: Oxfam Novib, 18 juli 2007