Gemeente Zandvoort


CDA stuurt Statenfractie brief over Zeeweg (18 juli 2007)

Het CDA Zandvoortv heeft de eigen Statenfractie een brief gestuurd, waarin zij haar zorgen uitspreekt over de situatie op de Zeeweg. Daar wordt een proef gehouden met een aparte, nieuwe busbaan, om het openbaar vervoer te faciliteren. Deze proef is op zijn beurt onderdeel van de bereikbaarheidkustcampagne van de Provincie. De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Bloemendaal en Zandvoort hebben al te kennen gegeven dat ze niet content zijn met de opzet van de proef. Het CDA Zandvoort pleit bij de CDA Statenfractie een structurele oplossing van dit probleem.

Hieronder volgt de brief.

Zandvoort 17 juli 2007,

Betreft: inrichting Zeeweg

Geachte Statenfractie van het CDA,

Naar aanleiding van de ontstane situatie op de Zeeweg van Zandvoort naar Bloemendaal en omgekeerd, zou ik u graag het volgende willen voorleggen. Sinds een aantal weken is erop de Zeeweg een speciale busbaan gecreëerd van en naar Zandvoort. Deze busbaan is speciaal in het leven geroepen voor het project "Bereikbaarheid kust", op zichzelf niets mis mee, maar het was de bedoeling dat dit een proef zou zijn op vooral drukke dagen, zoals grote circuitevenementen en warme dagen.

Er is nu gekozen voor een permanente inrichting van de busbaan en als men Zandvoort uit wil heeft men alleen de beschikking over de linkerbaan. Deze situatie levert gevaarlijke situaties op, automobilisten worden rechts ingehaald, sommige bestuurders houden zich niet aan de borden of zien de borden nog geen eens. De politie heeft al aangegeven dit niet te kunnen handhaven, omdat men daar niet genoeg tijd voor heeft.

De bus rijdt met minder weer slechts 2 keer per uur en de pendelbus rijdt alleen met zomerse dagen > 24 graden, voor de rest wordt deze baan gebruikt als inhaalbaan door automobilisten die harder willen rijden dan de toegestane snelheid of door bestuurders die langzamere voertuigen willen passeren.

Het CDA Zandvoort maakt zich zorgen over de ontstane situatie en heeft bij onze Wethouder Verkeer onze verontrusting geuit. Volgens het CDA is een vrije baan op de Zeeweg niet de angel van het probleem bereikbaarheid kust, maar zijn vooral de smalle aan- en afvoer wegen van de Zeeweg de knelpunten voor het openbaar vervoer. (de Kop van de Zeeweg en de Militairenweg in Overveen).

In de commissie Projecten en Thema´s van 4 juli jl. is dit aan de orde geweest en de commissie sprak ook haar ongenoegen uit over de ontstane situatie. De Wethouder heeft erop aangedrongen in een gesprek met de Provincie de Zeeweg op een flexibele manier in te richten en de baan alleen vrij te maken met mooi weer en evenementen. Helaas heeft dit nog niet geleid tot het opheffen van de busbaan en het realiseren van een flexibele busbaan.

Het CDA Zandvoort pleit voor een structurele oplossing van dit probleem, bijvoorbeeld door een fietspad op te offeren als nieuwe vrije busbaan, zodat deze gevaarlijke situatie wordt opgelost en dat Zandvoort goed bereikbaar blijft voor het openbaar vervoer en de automobilist.

Hopende u voldoende geïnformeerd te hebben in afwachting van uw antwoord.

Met vriendelijke groet,
namens de fractie van het CDA Zandvoort,

Gijs de Roode
Raadslid CDA Zandvoort