Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 17 juli 2007


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 17 JULI 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 17 juli 2007. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder het kopje Stateninformatie.

Zomerreces
De eerst volgende vergadering na het zomerreces is op 28 augustus 2007.

RijnGouwelijn via Hooigracht/ Langegracht voor provincie bespreekbaar

De provincie zet vraagtekens bij de variant voor de RijnGouwelijn via de Hooigracht/Langegracht, maar ziet voldoende aanknopingspunten om met de gemeente Leiden het gesprek aan te gaan om te komen tot hoogwaardig openbaar vervoer in de regio Gouda-Katwijk. De provincie Zuid-Holland waardeert de voortvarendheid waarmee het College van Burgemeesters en Wethouders van Leiden een nieuwe visie heeft ontwikkeld, maar betreurt het door de gemeenteraad aangenomen amendement over het schrappen van de passage over de lightrail-verbinding. Dat is immers tegenstrijdig de eerder gemaakte afspraken in de bestuursovereenkomst en uitgangspunten voor de RijnGouwelijn. Alle overige partijen spraken zich in de stuurgroep vorige week opnieuw uit voor een ononderbroken lightrail-verbinding van de kust tot aan Gouda door de binnenstad van Leiden. Lees het hele nieuwsbericht.

Aanpassing subsidies Vinex

Op basis van het Besluit Locatiegebonden Subsidies 1995 (BLS) kan GS subsidies verlenen voor het terugbrengen van tekorten in de exploitatie van woningbouwlocaties. De regeling is inmiddels beëindigd, maar het restantbudget van 13 miljoen euro mag nog worden gebruikt voor de woningbouwproductie die in de Vinex-periode (1995-2005) niet kon worden gerealiseerd. De te verlenen subsidies per woning zijn aangepast en vastgesteld op basis van de Algemene Subsidieverordening Zuid-Holland. Per woning gaat het om een subsidie van 2.000 euro op herstructureringslocaties, op Drechtoeverlocaties 3.000 euro en voor woningen in de sociale sector 2.500 euro. Op basis van dit besluit wordt de procedure gestart om de subsidie aan de gemeenten toe te kennen.

Vragen over ontheffing Flora- en Faunawet

Statenlid Van Viegen (Partij voor de Dieren Z-H) heeft schriftelijke vragen gesteld over het verlenen van een ontheffing voor het verontrusten en doden van damherten buiten het gebied van de Amsterdamse waterleidingduinen (AWD). Dit gebied ligt in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland. De Partij voor de Dieren wijst in het kader van de openbare veiligheid op de noodzaak van extra beschermende verkeersmaatregelen en vraagt de ontheffing te beperken tot het afschieten van verwonde damherten ter voorkoming van onnodig lijden. GS antwoorden dat het gaat om een beperkt aantal damherten en dat, indien deze niet mogen worden geschoten in het belang van de openbare veiligheid, er verkeersonveilige situaties kunnen ontstaan. Verder geven GS aan bereid te zijn om na de zomer te bekijken of er aanleiding is onderzoek te doen naar de verkeersveiligheid rond de N 206 en eventueel extra te nemen verkeersmaatregelen.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2082 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op de website onder het kopje Stateninformatie.

Beheer provinciale railinfrastructuur

In het kader van de MerwedeLingelijn en de RijnGouwelijn wordt railinfrastructuur aangelegd. Onderdelen daarvan vallen niet onder het hoofdspoor van de NS en worden daarmee eigendom van de provincie die dan ook verantwoordelijk wordt voor het beheer en onderhoud. GS hebben ervoor gekozen het strategisch beheer (opstellen van kaders en pakket van eisen) in eigen hand te houden, en het tactische en operationele beheer en onderhoud uit te besteden aan marktpartijen. Deze keuze past bij het uitgangspunt "sturen op hoofdlijnen" en is het meest kosteneffectief. Bovendien zal het te beheren areaal te klein blijven om voldoende eigen railbeheerexpertise op te bouwen. De provincie Zuid-Holland stelt voor 1 januari 2008 een strategisch beheerplan op.

Aanbesteding werkzaamheden Meeslouwerplas

De opdracht om de oevers van de Meeslouwerplas in Voorschoten te herstellen wordt spoedig aanbesteed. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten na overleg met belanghebbenden en nadat zij hierover juridisch advies hebben ingewonnen. Bij de aanbesteding houdt het college rekening met het eigen initiatief dat BAM en Van Oord eerder heeft ingediend. Het bedrijf stelde toen voor om de oevers te herstellen door grond te gebruiken dat bij andere opdrachten beschikbaar komt. Dit bedrijf heeft aangeboden de herstelwerkzaamheden met gesloten beurzen uit te voeren. Het college heeft op hoofdlijnen een programma van eisen vastgesteld voor de uitvoering van de werkzaamheden. Hierin worden onder andere de kwaliteitseisen voor de te gebruiken materialen beschreven, de tijdsplanning en de juridische voorwaarden. Ook de afspraken die gemaakt zijn met Recreatiecentrum Vlietland b.v. (RCV) en andere betrokken organisaties zijn hierin opgenomen. Daarnaast zijn afspraken gemaakt met Bam en Van Oord over de verwerking van 800.000 m3 schone grond in de Meeslouwerplas. Recreatiecentrum Vlietland b.v. kan tijdens de werkzaamheden nadelen ondervinden en is met de provincie hierover in gesprek.

Tracénota/ milieueffectrapportage N209 Rotterdam - Bergschenhoek

De doorstroming op de N209 tussen Rotterdam (Ankie Verbeek-Ohrlaan) en Bergschenhoek (Boterdorpsewerg/Bergweg-Zuid) staat onder druk door de vele ruimtelijke ontwikkelingen in dat gebied. Daarom zal dit wegvlak worden verbreed tot 2x2 rijstroken. Er is een tracénota/ milieueffectrapportage opgesteld, waarin een aantal verbredingsalternatieven met elkaar is vergeleken op een groot aantal (milieu)aspecten. De MER is naar de gemeente Bergschenhoek gestuurd die er na de zomer over zal beslissen als basis voor de wijziging van het bestemmingsplan.

Benoeming Bestuurscommissie Muskusrattenbestrijding

De Bestuurscommissie van de Dienst Muskusrattenbestrijding bestaat uit 4 leden: 2 vanuit het college van Gedeputeerde Staten en 2 vanuit de besturen van de Zuid-Hollandse waterschappen. Vanuit Gedeputeerde Staten worden naar aanleiding van de statenverkiezingen in maart twee nieuwe leden benoemd: de heer J.L. Evertse en mevrouw H.M.C. Dwarshuis- van de Beek. Ook vanuit de waterschappen zijn twee nieuwe leden voorgedragen: de heren J.M. Geluk en J.H. Oosters.

Subsidie voor de gemeente Brielle voor sanering glastuinbouw

Voor de sanering van verspreid liggende glastuinbouwbedrijven in de provincie is in het verleden 10 miljoen euro gereserveerd. De situatie op Voorne gaf daar met name aanleiding toe. Dit heeft tot een intensief traject geleid met de gemeente Brielle (en buurgemeente Westvoorne) dat tot een wezenlijke vermindering van de verspreid liggende glastuinbouw leidt, te weten: 28 hectare kassen en daarnaast 58 hectare glastuinbouwbestemming verdwijnen. Hiervoor stelt GS nu bijna 3 miljoen euro beschikbaar.

Collectief vraagafhankelijk vervoer: belangrijke aanvulling op openbaar vervoer

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw bestaat collectief vraagafhankelijk vervoer (CVV) als aanvulling op het reguliere openbaar-vervoersaanbod in gebieden waar weinig vraag is. In Zuid-Holland gebeurt dat momenteel door vijf regionale CVV-organisaties: Rijnstreekhopper, GroeneHarthopper, Regiotaxi Leidse regio, Molenhopper en Regiotaxi Goeree-Overflakkee. Om nu de historisch gegroeide en regionaal verschillende werkwijze in de vijf regio's te verhelderen en te standaardiseren, worden nieuwe afspraken gemaakt. De hoofdlijn van deze afspraken zal zijn dat de provincie eenduidig vastlegt aan welke eisen het CVV-vervoer moet voldoen, en dat de regio's binnen die randvoorwaarden meer sturingsmogelijkheden krijgen om ervoor te zorgen dat de vervoerders de gewenste prestaties leveren (maatwerk). De regio's gaan het volledige CVV beheren, aanbesteden en uitvoeren; de provincie blijft ondersteunen, ook financieel. De eerste nieuwe bestuursovereenkomst CVV (met de Leidse regio) wordt een dezer dagen getekend. Mevrouw A.M. de Wit is door GS benoemd tot voorzitter van de CVV-stichtingen in de Rijnstreek, Midden-Holland en Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

Subsidies
De Stichting Horizon krijgt een subsidie toegekend van in totaal 1.440.000 euro voor uitbreiding van de besloten groep. De activiteiten waarvoor de subsidie wordt verstrekt zijn van bijzonder belang voor jongeren die anders in een justitiële inrichting terecht zouden komen.

Dwangsommen
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen. Autodemontagebedrijf "De Polder" (Rotterdam) krijgt lasten onder dwangsom opgelegd wegens diverse overtredingen, waaronder de opslag van (niet afgetapte) autowrakken op de verkeerde plaats, het stapelen van autowrakken, het niet goed opslaan van de vloeistoffen uit de autowrakken en het niet goed bereikbaar zijn van 'alle delen van de inrichting'.


---