Ingezonden persbericht


Administratieve lastenverlichting voor startende ondernemers

De Vestigingswet is vandaag per Koninklijk Besluit volledig afgeschaft. Starters in de bouw-, installatie-, vervoermiddelen- en levensmiddelensector hebben vanaf vandaag geen vestigingsvergunning meer nodig om hun bedrijf te starten. De Kamer van Koophandel voerde deze wet uit. De KvK controleerde de vereiste diploma's van de ondernemer en gaf op basis hiervan wel of geen Vestigingsvergunning af. Door het wegvallen van de wet zal naar verwachting meer ruimte ontstaan voor ondernemerschap, concurrentie en werkgelegenheid.

Starters moesten voldoen aan eisen op het gebied van veiligheid, gezondheidsbescherming en milieu. Met diploma's moest dit worden aangetoond. Dit soort eisen worden ook al gesteld en nader uitgewerkt in bijvoorbeeld de Wet Milieubeheer, de ARBO-wet, de Warenwet en het Bouwbesluit. Deze regelgeving geldt bovendien voor álle ondernemers en niet alleen voor starters. De Vestigingswet heeft op deze punten geen toegevoegde waarde meer en kan dus worden afgeschaft.

Oorsprong wet
De oorspronkelijke wet dateert uit 1954 en was ingesteld om het vakpeil en de algemene handelskennis van startende ondernemers te verhogen. Dit moest ondoordachte vestiging van bedrijven voorkomen. De Vestigingswet was in 1990 al vereenvoudigd door het wegvallen van de eis van kredietwaardigheid. In 2001 werd de wet al grotendeels afgeschaft door het wegvallen van de eisen voor Algemene Ondernemerschapsvaardigheden

KvK en administratieve lastenverlichting
De Kamer van Koophandel is op veel manieren bezig om de administratieve lasten voor de ondernemers te verlagen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Vanaf 1 januari 2006 zijn de betaalde publicaties in de Staatscourant afgeschaft en vervangen door een gratis vermelding op de KvK-website. Per jaar bespaart dit het bedrijfsleven in Nederland zo'n 10 miljoen euro.
- De gemiddelde jaarlijkse bijdrage die een ondernemer aan de KvK betaalt is de afgelopen 10 jaar met 25% gedaald.
- De KvK is in maart met de Belastingdienst in een paar regio's een pilot gestart, waarbij ondernemers die zich inschrijven bij de KvK tegelijkertijd hun BTW identificatienummer kunnen krijgen of aanvragen.
- Door een online koppeling met de Gemeentelijk Basis Administratie (GBA) hoeven ondernemers die zich inschrijven bij de KvK sinds kort geen uittreksel uit het GBA meer mee te nemen.
- Jaarrekeningen kunnen binnenkort automatisch in XBRL bij de KvK gedeponeerd worden.
- Veel betaalde brochures zijn gratis downloads op de KvK-site geworden, zoals het Online Ondernemingsplan.


---