Gemeente Utrecht

2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
90 Vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen 3 juli 2007)
en antwoorden door het college verzonden op 17 juli 2007

Leefbaar Utrecht heeft geconstateerd dat er vlak naast de Talmalaan (oostzijde) tenminste een achttal populieren is gekapt en dat er ogenschijnlijk voorbereidingen getroffen worden voor de kap van nog een groot aantal populieren. Weliswaar staan deze populieren op de gemeentelijke vellijst, maar daarop zijn ze gekoppeld aan de bouwactiviteiten op de Talmalaan. Voor zover de fractie van Leefbaar Utrecht bekend is, zal er voorlopig van bouwactiviteiten op de Talmalaan geen sprake zijn.

Het is overigens bekend dat de storm van onlangs heeft geleid tot een aantal loshangende takken, maar in de afgelopen jaren is dit al vele malen gebeurd en zijn voor de veiligheid dergelijke takken altijd met een hoogwerker verwijderd.

In totaal gaat het om 32 grote bomen, waarvan mens en dier nog tenminste een hele zomer plezier (hadden) kunnen hebben.

Dit leidt de fractie van Leefbaar Utrecht tot de volgende vragen:


1. Klopt het dat voor de bouwactiviteiten aan de Talmalaan nog geen bouwvergunning en zelfs door de provincie nog geen verklaring van geen bezwaar is afgegeven?

Ja, dat klopt. De Commissie Stedelijke Ontwikkeling heeft op dinsdag 3 juli 2007 ingestemd met de aanvraag voor een artikel 19, lid 1 WRO vrijstellingsprocedure voor de herinrichting van de Talmalaan. De vrijstelling wordt pas verleend nadat de Provincie de vereiste verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven.


2. Is het College met ons van mening dat alvorens bouwvergunning en verklaring van geen bezwaar rond zijn van bouwactiviteiten nog geen sprake kan zijn?

Ja.


3. Is het College zich ervan bewust dat de raad een motie heeft aangenomen die bedoeld is om voortijdige kap van bomen juist in dit soort gevallen tegen te gaan?

Ja.


4. Wat heeft het College bewogen om in dit geval deze motie naast zich neer te leggen?

Het College heeft de motie niet naast zich neergelegd. Op 29 juni 2007 zijn aan de Talmalaan acht populieren geveld. Voor het vellen van deze bomen is op 25 april 2007 een velvergunning verleend voor de Vel- en dunningslijst 2007. Tegen deze vergunning konden belanghebbenden tot en met 6 juni 2007 bezwaar maken. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt. Op vellijst staan in totaal 310 populieren uit de hele stad. De lijst meldt drie redenen voor het vellen van deze bomen: algehele degeneratie, overlast en gevaar of dunning in verband met concurrentie voor andere bomen. Alleen bij de 32 Canadese populieren aan de Talmalaan staat vermeld:' sanering in verband met bouw'. De reden hiervoor is dat destijds de ontwikkelende dienst aan Stadswerken heeft gevraagd deze bomen te controleren met het oog op de toekomstige bouwplannen. Bij inspectie hebben wij vastgesteld dat alle 32 populieren door algehele degeneratie aan het eind van hun levensduur zijn. Op de vellijst is het bouwplan als aanleiding voor de inspectie abusievelijk als motivering voor de velling blijven staan, waarvoor onze excuses. De velling houdt geen verband met de ingediende bouwplannen. Van een relatie met de motie Kappen met te vroeg kappen III is dan ook geen sprake.

Eind juni 2007 bleek dat de conditie van acht populieren was verslechterd en dat er grote takken uit de bomen braken. Op dinsdag 26 juni 2007 heeft de brandweer na een alarmmelding afgebroken takken verzaagd (zie bijlage), waarna medewerkers van Stadswerken met afzettingen hebben voorkomen dat, vanwege zware vallende takken, letsel bij passanten kon ontstaan. Op vrijdag 29 juni 2007 zijn de bomen geveld.


5. Is het College zich ervan bewust dat deze kap heeft plaatsgevonden in het broedseizoen, wat in strijd is met de Flora- en Faunawet?

In de velvergunning staat: "Op grond van de Flora- en Faunawet is het niet toegestaan - ondanks de u verleende velvergunning - een boom (bomen) te vellen, wanneer dit de broedactiviteiten van vogels verstoort. Overtuigt u zich dus van de situatie voor u de werkzaamheden gaat of laat uitvoeren." Hoewel de periode van maart tot half juli veelal geldt als broedseizoen is dit niet wettelijk vastgelegd en moet men de feitelijke situatie beoordelen. Dan blijkt of een velling broedactiviteiten verstoort. Hier bestonden geen broedactiviteiten en kon de velling, overeenkomstig de bepalingen in de Flora- en Faunawet, door gaan.


6. Wil het College direct ingrijpen om een verdere kap van de overige populieren op de Talmalaan te stoppen tot dat er werkelijk sprake is van de aanvang van de bouwactiviteiten en voor zover de veiligheid dit eist slechts de (kruinen van de) bomen te dunnen?

Helaas moeten de overige 24 Canadese populieren wijken vanwege het risico van takbreuk. Bij direct gevaar kan een boom vooruitlopend op de planning worden geveld. Naar verwachting worden de resterende populieren geveld in de loop van het komende najaar.

---- --