Gemeente Schiedam


Juli

Mobiel parkeren. en betalen kan in de Schiedamse binnenstad

18 juli 2007

Het klinkt raar; mobiel parkeren want iedereen parkeert altijd mobiel Maar er is nog een tweede betekenis en die slaat op het betalen van het parkeergeld per mobiele telefoon. De gemeente Schiedam noemt dit het gsm-parkeren. Het gaat om een eenvoudig systeem dat inmiddels twee jaar in de Schiedamse binnenstad functioneert. Geen gedoe dus meer met contant geld of chipknip, maar gewoon één keer per maand een overzicht van de kosten.

Per 1 september 2005 is het mobiel parkeren in Schiedam ingevoerd. Het systeem werkt gemakkelijk. U meldt u via www.park-line.nl aan voor een parkeerkaart. Het inschrijven kost éénmalig tien euro. De maandelijkse abonnementskosten bedragen 1,75. Dan krijgt u een parkeerkaart opgestuurd, die u duidelijk zichtbaar op de voorruit van de auto kunt plakken. In de praktijk gaat het gsm-parkeren dan als volgt. Als u het parkeergebied van Schiedam binnenrijdt, ziet u bordjes hangen met een P, een mobiel telefoontoestel en een nummer met vier cijfers. Die bordjes zijn vrijwel niet te missen, want ze hangen om de vijftig meter; bijna vierhonderd stuks in de hele binnenstad. U belt vervolgens met uw mobiele telefoon naar Park-line en toetst dan het nummer in. En vanaf dat moment staat u betaald geparkeerd. Komt er een parkeercontroleur langs dan kan hij met enkele handelingen nagaan of u correct heeft betaald. Als u weer vertrekt, meldt u zich telefonisch af en stopt het betaald parkeren. U betaalt één keer in de maand via uw giro- of bankrekening.

SMS-bericht
Mocht u vergeten uit te checken dan hoeft er nog geen man over boord te zijn. U krijgt bij Park-line namelijk een Persoonlijke Pagina voor het beheren van verschillende gegevens. Op deze pagina kunt u instellen, dat u via een sms-bericht wilt worden herinnerd aan het afmelden voor het parkeren. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen dat u om het uur een berichtje ontvangt dat u zich nog moet afmelden. Verder gelden er voor de gsm-parkeerder dezelfde regels als voor alle andere parkeerders. In de Parkeerverordening staan die aangegeven. Denk bijvoorbeeld aan het ter plekke geldende tarief en de maximale parkeerduur. Als de maximale parkeertijd is verstreken, wordt de gsm-parkeerder overigens automatisch afgemeld.

Het voordeel van Park-Line is dat dit bedrijf ook in andere gemeenten zoals Rotterdam, Delft en Den Haag actief is. Dat is handig voor mensen zoals servicemonteurs, die regelmatig in dit soort steden op verschillende plekken moeten zijn. Voor werkgever en medewerker heeft het gsm-parkeren verschillende voordelen. Het bedrijf vraagt een aantal kaarten aan en geeft die mee aan het personeel. De medewerkers hoeven geen parkeerbonnetjes meer in te leveren. De baas krijgt de rekening en kan checken of het parkeergedrag klopt met de gegeven opdrachten. Naast de gewone parkeerders en bedrijven zijn er ook centrumbewoners die zon kaart kopen als service voor hun gasten. Komt er iemand op bezoek, dan geef je hem (of haar) de parkeerkaart en hoeft hij niet meer naar de automaat om zelf te betalen.

Abonnementje terugverdienen
Park-line is een commerciële onderneming en verwerft op twee manieren inkomsten. Enerzijds door het afsluiten van abonnementen. Anderzijds ontvangt Park-line een klein percentage van het parkeergeld dat zij voor de gemeente Schiedam incasseert. Voor de gemeente Schiedam levert het gsm-parkeren pers saldo niets extra op. Sterker nog, het kost de gemeente geld omdat de mensen precies parkeren. Zij betalen exact de tijd dat zij geparkeerd hebben en hoeven het tijdstip van hun terugkomst niet ruim in te schatten. Op deze manier kan de gsm-parkeerder dus zijn abonnementje terugverdienen...

Er zijn verschillende mogelijkheden om te betalen in Schiedam-Centrum. Automobilisten kunnen betalen met chip en op sommige plaatsen met muntgeld en pinpas. Plus het telefonisch betalen. Volgens een verkeersdeskundige van de gemeente is de betalingsbereidheid behoorlijk. Mensen zijn best bereid om te betalen voor het gebruik van één van de drieduizend parkeerplaatsen die de Schiedamse binnenstad telt. Zon honderd keer per dag wordt er gebruik gemaakt van het gsm-parkeren. Het systeem werkt goed. We krijgen er nooit klachten over, luidt de ervaring op het Stadskantoor.