Nederlandse Politiebond


Pensioenoverzicht Politie komt later

Politiewerknemers ontvangen het Uniform Pensioenoverzicht 2007 later dan gepland. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ABP de pensioenoverzichten vanaf half juli zou versturen. In augustus kunt je op de internetsite van de NPB lezen wanneer je het overzicht krijgt.

Meer tijd nodig voor MijnABP
ABP wil je zo goed mogelijk informeren over je toekomstig pensioen. Met het pensioenoverzicht krijg je inzicht in je pensioen in een aantal standaardsituaties. Op de persoonlijke internetsite MijnABP kun je het effect van de cao-Politie bekijken. En van de keuzes die ABP KeuzePensioen je biedt.
De aanpassingen op MijnABP die daarvoor nodig zijn, vragen helaas meer tijd dan ABP had voorzien. Het ABP heeft besloten om te wachten met het versturen van het pensioenoverzicht, totdat MijnABP aan alle eisen voldoet. Dit lijkt ons ook beter om misverstanden te voorkomen.

MijnABP: in drie stappen
Zodra je het pensioenoverzicht hebt ontvangen, kunt je op MijnABP bekijken wat het gewenste effect is van de cao-Politie op uw pensioen. Daarvoor moet je drie stappen doorlopen.
Het effect van levensloop vind je hierin niet terug. Een pensioenfonds mag levensloop namelijk niet aanbieden. Bovendien beslist je zelf of je voor levensloop kiest.

Stap 1: verhoog je pensioen met PartnerPlusPensioen Politie De eerste stap naar meer inzicht in je pensioen zet je door naar MijnABP te gaan en te kiezen voor Met pensioen gaan. Bij Pensioen verhogen? vink je aan dat je het pensioen verhoogt met PartnerPlusPensioen Politie. Vervolgens zie je wat dit betekent voor je pensioen vanaf je 65ste.

Stap 2: kies je pensioenleeftijd
Daarna kiest je de leeftijd waarop je - aansluitend aan het levensloopverlof - met pensioen wil gaan. Bijvoorbeeld 62 jaar en 9 maanden. Je ziet dan de hoogte van je pensioen, ervan uitgaande dat je een gelijkblijvend pensioen ontvangt.

Stap 3: kies een hoger pensioen vóór 65 jaar
Tenslotte kiest je een hoger pensioenbedrag vóór je 65ste. Het pensioenbedrag vanaf je 65ste wordt hierdoor lager. Uitgangspunt in de CAO is dat werknemers met een ATH-functie tot hun 65ste 66,5 procent van hun gemiddelde salaris aan pensioen ontvangen. Voor werknemers met een executieve of aangewezen ATH-functie is dat 76 procent. Vanaf 65 jaar behoud je dan hetzelfde pensioenbedrag als in de oude pensioenregeling.

LET OP:
Onlangs is besloten om de bijdrage van de werkgever voor levensloop algemeen en de TBF te verhogen met respectievelijk 0,3 en 0,2%. Deze 0,5% wordt binnenkort met terugwerkende kracht tot 1 januari 2007 door de werkgever aan je uitbetaald.
Hierdoor verandert (verbetert) het resultaat, indien je die verhoogde premies -na ontvangst van de werkgever- doorstort naar je levenslooprekening, maar vermoedelijk zit dat effect nog niet in het rekenprogramma. Kijk voor de effecten in De Politie Nr 6, van juni 2007, pagina 8.

Vragen over pensioen?
Bel dan de Klantenservice van ABP: 045 579 60 70, op werkdagen van 8 tot 19 uur.

Gepubliceerd op 18 juli 2007 door J F W (Hans) van Duijn.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.