Voedingcentrum


Op vakantie met een voedselovergevoeligheid

18 juli 2007

Als je overgevoelig bent voor melk, noten, gluten of ander voedsel, kan een vakantie heel wat hoofdbrekens opleveren. Lang niet alle vertrouwde producten van thuis zijn te koop op de vakantiebestemming. Een goede voorbereiding én een woordenlijst maken het een stuk makkelijker.

Het is soms moeilijk in te schatten of bepaalde voedingsmiddelen ook in het buitenland verkocht worden. Veel mensen nemen daarom het liefst de voor hen onmisbare voedingsmiddelen mee vanuit Nederland. Binnen Europa is dat meestal geen probleem. Sommige landen stellen maxima aan het ongehinderd invoeren van voedingsmiddelen. Onder andere bij de ANWB is hier informatie over te krijgen.

Verder is het handig een woordenlijst mee te nemen. Zo kunt u bij het boodschappen doen en in een restaurant duidelijk maken wat u wel en niet mag eten. Soms kunnen plaatjes van producten (uit bijvoorbeeld tijdschriften) helpen bij een lastig gesprek. Ook kan een knipplaat met afbeeldingen van voedingsmiddelen handig zijn.

Op site van het Voedingscentrum staat een lijst met vertalingen van woorden die met voedselovergevoeligheid te maken hebben in het Engels, Frans, Duits en Spaans. Op de lijst staan alle allergenen in voedingsmiddelen als schelpdieren, noten en zuivel. Studenten van Wageningen Universiteit hebben hetzelfde gedaan voor dertig talen: van Roemeens tot Zweeds en Kroatisch. De vertalingen zijn gratis te downloaden http://www.food-info.net/allergy.htm#nl. Er kan ook gekozen worden voor vertalingen vanuit andere talen dan het Nederlands.