Gemeente Barneveld


First Responder Brandweer Barneveld behaalt goede resultaten

Afbeelding bij bericht

De inzet van de First Responder van de Brandweer Barneveld blijkt succesvol. In 2006 werd vanuit de brandweerposten in Zwartebroek, Kootwijkerbroek en Garderen 45 keer assistentie verleend. In een aantal gevallen met succes: door de snelle en adequate inzet van de brandweermensen konden levens worden gespaard.

In het jaar 2002 startte een pilot om het aantal sterfgevallen, veroorzaakt door hartfalen, terug te dringen. In deze situaties moet binnen zes minuten met een reanimatie worden gestart. Ambulances hebben de wettelijke verplichting om binnen vijftien minuten ter plaatse te zijn. Om tijdswinst te boeken, is besloten om gebruik te maken van het dichtere netwerk van de brandweer. De brandweer wordt gelijktijdig met de ambulance opgeroepen en begint met de reanimatie. Als de ambulance is gearriveerd, neemt het ambulancepersoneel de reanimatie over. De brandweerposten in Zwartebroek, Kootwijkerbroek en Garderen beschikken over speciale kleine voertuigen, het personeel is hiervoor opgeleid en beschikt over een AED-kast (Automatische Externe Defibrillator).

In 2006 is vanuit de drie brandweerposten in totaal 45 keer assistentie verleend (ook in Hoevelaken en in Nijkerk), waarvan in 25 gevallen moest worden gereanimeerd. Hierbij werd negen keer gebruik gemaakt van de AED-apparatuur. Zeven slachtoffers werden met succes overgedragen aan het ambulancepersoneel.

Uitbreiding
Op dit moment wordt onderzocht of ook in Barneveld en Voorthuizen een FRB-team noodzakelijk is. In dit onderzoek wordt ook het verzoek van de gemeenteraad om op méér plaatsen in de gemeente een AED-kast aan te brengen meegenomen. Het is de bedoeling, dat na de zomervakantie meer duidelijkheid bestaat over de eventuele uitbreiding van deze vorm van hulpverlening.

Barneveld, 16 juli 2007

Persbericht 07076
Mutatiedatum 18/07/2007