Gemeente Rhenen


Rhenen viert 750 jaar stadsrechten

Rhenen heeft in 2008 750 jaar stadsrechten. Iets om op gepaste wijze te vieren, zo vindt men in de Grebbestad. ,,Van 750 jaar Rhenen moet iets bijzonders gemaakt worden, stelt Rhenens burgemeester Joost van Oostrum. Dat vindt ook projectleider Wim van der Steen, die veel enthousiasme ontmoet over Rhenen 750. ,,Veel organisaties hebben al hun medewerking toegezegd. Het wordt een aansprekend programma. Voor elk wat wils.

De bevolking heeft het nog niet gemerkt. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de organisatie van Rhenen 750. Na een oproep hebben verschillende organisaties ideeën aangedragen om van 2008, het jubileumjaar van Rhenen, een succes te maken. Joost van Oostrum: ,,De grootste uitdaging is de bijzondere dingen, die je dan doet, verder door te laten gaan. Om die in het 751e jaar of 752e jaar op enigerlei manier vorm te geven. Zo van hé, dat is geboren tijdens Rhenen 750. En we doen dat nog steeds.
Voor de Rhenense burgemeester moet het een feest voor de hele gemeente worden. Iedereen moet zich volgens Van Oostrum in Rhenen 750 jaar kunnen herkennen. ,,Niet dat de activiteiten door iedereen evenzeer gewaardeerd zullen worden. Maar dat je gedurende het hele jaar voor iedere inwoner een aantal evenementen hebt, waarvan men zegt hé, dat is wel leuk. Activiteiten op gebied van sport, cultuur en ontspanning. Er zullen evenementen zijn waar een grotere groep zich betrokken bij voelt. En evenementen waar een kleinere groep bij aanwezig is. Het moet een feest voor jong tot oud worden. Wim van der Steen is aangesteld als projectleider om de festiviteiten voor Rhenen 750 voor te bereiden en te coördineren. Toen hij begon waren er al heel wat reacties na een oproep van de gemeente. ,, Mijn opdracht is een programma te maken voor alle lagen van de bevolking. Eind september willen we het groene licht geven, aldus Van der Steen Eep van Dijk, voorzitter van de Stichting Sponsoring Rhenen 750, zegt dat de stichting zich ten doel stelt fondsen te verwerven voor Rhenen 750. ,,En natuurlijk om de gelden te beheren. Wij zorgen er voor, dat
- wie een activiteit wil doen daar geld voor krijgt, weet Van Dijk, die zich niet bemoeit met de activiteiten zelf. ,, De sponsoring doet Bert Bolderman namens de stichting. Ik denk dat het bedrijfsleven zeker geïnteresseerd is om iets te betekenen in 750 jaar Rhenen. Dat is toch een mijlpaal.