Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Lucas de Boer: warm voorstander van bewonersparticipatie

Lucas de Boer (PvdA) is sinds vorige week donderdag 5 juli Dagelijks Bestuurder en portefeuillehouder van deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Zijn aandachtsterreinen zijn Wonen, (Buiten)ruimte, Milieu en Verkeer. Daarnaast is hij gebiedsportefeuillehouder van Kralingen-West en Rubroek. Deze portefeuille was sinds april van dit jaar vacant gekomen door het overlijden van oud-bestuurder Umberto van Rijn.

Lucas de Boer heeft zin in zijn nieuwe functie van portefeuillehouder en Dagelijks Bestuurder bij deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Na zeven jaar bij het ministerie van VROM gewerkt te hebben op allerlei plekken, vond De Boer het tijd worden voor een nieuwe uitdaging. Bij VROM werkte hij op de afdeling wonen als beleidsmedewerker, en daarna als rechterhand van staatssecretaris Van Geel (milieu). Zijn periode bij VROM sloot hij af als interim-hoofd van de afdeling ruimtelijke beleidsverkenning- en analyse.

Diversiteit binnen de deelgemeente

De nieuwe PVDA-portefeuillehouder bracht zijn jeugd door in de omgeving van Roermond. Na zijn studie planologie in Amsterdam, trok hij vijf jaar geleden naar Rotterdam. De stad gaat mij aan het hart. Het is de enige stad in Nederland met een niet-typisch Hollands kneuterige uitstraling. Eerst in het oude Westen, daarna in Middelland, en sinds drie jaar woont hij in het Liskwartier in het oude Noorden, op een steenworp afstand van de Vijverhofstraat, waar zijn vader geboren is. Ondanks dat hij niet in de deelgemeente woont maar dit wel van plan is-, spreekt hij vol enthousiasme over deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Wat hem met name aanspreekt, is de diversiteit binnen de deelgemeente. De contrasten zijn erg groot. Neem het verschil tussen Nieuw Crooswijk, een wat in verval geraakte woonwijk, die weer opnieuw wordt opgebouwd, en Kralingen-Oost, de meest luxueuze woonomgeving van Rotterdam, merkt de Boer op. En de Kralingse Plas en het Bos noemt hij als stedelijke en zelfs regionale voorzieningen.

Bewonersparticipatie

De Boer vindt dat zijn partij PvdA niet los gezien kan worden van zijn werk als portefeuillehouder. Hij vindt het belangrijk om te luisteren naar alle belangen die vertegenwoordigd zijn binnen de deelgemeente. Je moet niet alleen luisteren naar de mensen die het hardste schreeuwen, maar ook naar mensen die minder zichtbaar aanwezig zijn in een wijk. Bewonersparticipatie is een onderwerp dat hem na aan het hart ligt. Plannen worden er beter van. Het is heel belangrijk om bewoners gericht te vragen wat ze van iets vinden. De Boer vindt het belangrijk om bewoners duidelijk te maken waarom ze mogen participeren, wat de spelregels daarbij zijn en wat de deelgemeente vervolgens doet met de input.

Meer fietsroutes

Lucas wil nog niet te veel vooroplopen op zijn nieuwe taak, maar een onderwerp waar Lucas zeker aandacht aan wil gaan besteden in zijn rol als portefeuillehouder, is het stimuleren van meer en betere fietsroutes binnen deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Het ontlast het openbaar vervoer, het wegennet, en het is natuurlijk goed voor het milieu. En gezond! Ook voor dagjesmensen uit de omgeving zou deelgemeente Kralingen-Crooswijk nog aantrekkelijker gemaakt kunnen worden door leuke en goede doorgaande fietsroutes aan te bieden, meent De Boer.

Lucas de Boer in het kort :

Lucas de Boer groeide op in Roermond. Na zijn studie planologie in Amsterdam, verhuisde hij in 2002 naar Rotterdam. Hij is getrouwd, en woont samen met zijn vrouw en zoon in het Liskwartier in het Oude Noorden. Sinds drie jaar is Lucas politiek actief binnen de PvdA in Rotterdam. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar stond hij nog op plaats 21 van de stad.

Lucas de Boer is sinds 5 juli de nieuwe Dagelijks Bestuurder van deelgemeente Kralingen-Crooswijk