Provincie Flevoland



Staatsbosbeheer krijgt projectgelden LNV en provincie

Gedeputeerde Staten hebben besloten aan Staatsbosbeheer (SBB) een bijdrage toe te kennen van EUR 62.100 ten behoeve van het project `Kwaliteitsverbetering EHS en recreatie Bremerbergbos', EUR 20.000 voor het project "Kwaliteitsverbetering Kuinderbos" en EUR 62.100 voor het project "Kwaliteitsverbetering EHS en Robuuste verbinding met de Randmeren". De projecten worden gefinancierd uit zogenaamde ILG-gelden (2/3 van het ministerie van LNV en voor 1/3 uit provinciale cofinanciering).

Doel van project Bremerbergbos is om een 6 ha groot grasland te veranderen in een (door kwel gevoed) nat schraal grasland dat in Flevoland zeer zeldzaam is. Het gebied wordt doorkruist door een fietspad en is gelegen in een gebied met een hoog bezoekersaantal. Het project is te beschouwen als een onderdeel van het project `Waternetwerken in de Oostrand'. Dit meerjarige project (opgezet door o.a de provincie, SBB, Vlinderstichting en Natuurmonumenten) bestaat uit het creëren van onder meer beken en waterpartijen en het afsluiten en/of omleggen van een aantal bestaande watergangen in de natuurterreinen langs de oostrand, waardoor het kwelwater in het gebied langer wordt vastgehouden en beter wordt benut. Dit meerjarenproject is bedoeld ter uitvoering van het soortenbeleid.

Doel van het project Kuinderbos is om de oude vennen in dit bos te herstellen. Hiermee wordt aan een nieuwe kans geboden aan verschillende soorten flora (zeezuring, duizendknopen, greppelrus en krabbescheer). De verwachting is dat de Ronde zonnedauw (Rode lijst soort) en fauna (Witsnuitlibellen, Groene glazenmaker en Dodaars) Dit project is, evenals het eerste onderdeel van het project
`Waternetwerken in de Oostrand'.

Het doel van het derde project is het aanleggen van twee
waterpartijen. Deze zullen een verbinding vormen tussen Horsterwold en de randmeren en vooruitlopen op een verbinding met het
Oostvaarderswold. Ook dit is onderdeel van het project `Waternetwerken in de Oostrand'. Dit meerjarige deelproject bestaat uit het creëren van onder meer beken en waterpartijen en het afsluiten en/of omleggen van een aantal bestaande watergangen in de natuurterreinen langs de oostrand, waardoor het kwelwater in het gebied aanzienlijk langer wordt vastgehouden en beter wordt benut.

De projecten zullen voor het einde van dit jaar zijn gerealiseerd.