Ingezonden persbericht


Hilversum, 18 juli 2007

OPEN HUIS: 'DE WERELD VAN TOEN'
Elke werkdag, tussen 16.00 en 18.00 uur op Radio 5

De Evangelische Omroep zendt tijdens de zomerperiode in De Wereld van toen radiofragmenten uit over vijf markante personen uit de jaren '50, '60 en '70. Toon Hermans, Dorus, Fons Jansen, Godried Bomans en Paul van Vliet passeren de revue. Het werk van ieder van deze personen heeft op zijn eigen manier grote invloed gehad op het culturele Nederland van de vorige eeuw. De wereld van toen is een rubriek in het radioprogramma Open Huis, dat iedere dag tussen 16.00 en 18.00 uur te beluisteren is op radio 5.

Afleveringsinformatie

Maandag: Toon Hermans
Bekendheid kreeg Hermans door zijn formule van de onemanshow, een cabaretvoorstelling door één man uitgevoerd (weliswaar geruggensteund door een paar muzikanten), wat hij als eerste in het Nederlandstalig taalgebied heeft aangedurfd (Wim Sonneveld, Wim Kan en latere generaties zijn hem daarin gevolgd). Groot succes op de scène had hij met zijn 'typetjes' en zijn verbluffend gevoel voor woordspelletjes. Als schrijver en dichter valt Toon Hermans vooral op door zijn zorgzame aandacht en liefdevolle waarnemingen: gebaren, kleine gedichten (door hem versjes genoemd), kwinkslagen. Veel versjes van hem zitten in het collectief geheugen en kwamen op wandtegeltjes te staan.

Dinsdag: Dorus
Tussen 1956 en 1962 werkte Tom Manders (Dorus) samen met organist Cor Steyn ("meneer Cor Steyn") voor het programma De Showboat. Samen waren zij verantwoordelijk voor nummers als Twee motten, M'n volkstuintje, Als ik wist dat je zou komen, Bij de marine en Figaro. In 1967 won hij een Zilveren Roos, en begon hij een nieuw programma, Bij Dorus op schoot. Legendarisch en ontroerend is de scène van 18 november, met het driejarige meisje Corrina Konijnenburg dat Poessie Mauw eindeloos blijft zingen.

Woensdag: Fons Jansen
Fons Jansen schreef vele conferences en liedjes. Van origine was hij echter geen cabaretier, maar nieuwslezer bij het ANP en gespreksleider bij het katholiek vormingscentrum voor de landmacht Waalheuvel. Voor zijn werk hield hij lezingen door het land. Die werden gaandeweg steeds komischer, en het enthousiaste gelach van het publiek inspireerde hem uiteindelijk tot zijn eerste cabaretprogramma "De lachende kerk", dat in 1962 in première ging. In 1984 nam hij afscheid van het theater, even onverwacht als hij er ooit verschenen was. Hij ging weer schrijven. In 1990 openbaarde zich bij hem longkanker. Hij weigerde alle behandelingen en overleed uiteindelijk in het voorjaar van 1991 op 65-jarige leeftijd.

Donderdag: Godfied Bomans
Godfried Bomans was de onbetwiste ster van het radioforum 'Problemen verdwijnen waar de Kopstukken verschijnen' Het programma was waarschijnlijk genoemd naar diens boek uit 1947. Kopstukken werd vanaf 1959 een paar jaar uitgezonden door de KRO. Presentator was Leo Nelissen, die later ook één van de eerste presentatoren van Met het oog op morgen zou worden. Tijdens het programma stelden mensen uit het publiek vragen aan een panel. Deze werden op humoristische wijze beantwoord. Vaste panelleden waren Kees Schilperoort, Cees de Lange, Sophie Stein Kopstukken was destijds een bijzonder populair programma. Hoogtepunten werden op de plaat gezet en grif verkocht.

Vrijdag: Paul van Vliet
Tijdens zijn studie Geschiedenis en Rechten in Leiden maakt Paul van Vliet deel uit van het Leidsch Studenten Cabaret, met Liselore Gerritsen, Floor Kist en pianist Kai van Oven (1957-1960). Dit gezelschap bleek zo succesvol, dat Van Vliet besluit om te kiezen voor het cabaret. In 1963 behaalt hij zijn Meestertitel. Na een succesvolle solo met de eerste Avond aan Zee in 1970 maakt Van Vliet de stap te maken naar een solocarriere. Naast de vele Nederlandse show, maakte Van Vliet ook engelstalige shows waarmee hij in het buiteland tourt. Zijn eerste uit 1973 is 'The Truth behind the Dykes'

Noot voor redactie,