Inspectie Werk en Inkomen

IWI in 2008: toezicht op sociale zekerheid in licht van participatie

De Inspectie Werk en Inkomen gaat in 2008 vooral kijken welke bijdrage de uitvoerende organisaties op het terrein van werk en inkomen leveren zodat zoveel mogelijk mensen meedoen in de samenleving. IWI heeft daarbij speciale aandacht voor de manier waarop CWI, UWV en gemeenten (sociale diensten) voor burgers en bedrijven merkbaar samenwerken. Dit staat in het vandaag gepubliceerde Jaarplan 2008 van de inspectie van het ministerie van SZW.

In het onderzoekprogramma voor 2008 legt IWI een stevig accent op de dienstverlening aan moeilijk bemiddelbare cliënten, zoals allochtone vrouwen, ouderen, voortijdige schoolverlaters zonder startkwalificatie en arbeidsgehandicapten. CWI, UWV en sociale diensten hebben de afgelopen jaren veel uitkeringsgerechtigden begeleid bij het vinden van werk. Om ook de vele mensen die toch nog aan de kant staan goed te helpen, is het van belang dat ze op de persoon toegesneden ondersteuning bieden.

IWI heeft in 2008 ook oog voor de manier waarop CWI, UWV en sociale diensten samenwerken om zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Zo brengt de inspectie de ontwikkeling van één digitaal klantdossier en van het werken met één loket voor de burger in beeld.

Met de resultaten van het onderzoek wil de inspectie laten zien waar successen worden geboekt, waar verbeteringen nodig zijn, en hoe de successen en tekortkomingen zijn te verklaren. Het uitdragen van goede praktijken stelt de organisaties in staat van elkaar te leren.

IWI houdt ook toezicht op certificerende en keurende instanties voor arbeidsveiligheid (cki's). Dit zijn private organisaties met een publieke taak. Het gaat bijvoorbeeld om keurders van liften, hijskranen en drukapparatuur. In 2008 wil IWI onder meer in kaart brengen of toezichthouders, ministeries, handhavers, openbaar ministerie en cki's met elkaar een goed sluitende en effectieve keten van handhaving en toezicht realiseren. Een van de werkvelden waar de inspectie zich volgend jaar op richt is asbestinventarisatie- en verwijdering.

IWI richt het toezicht zo in dat het meer effect sorteert met minder last voor de onderzochte instellingen: vertrouwen waar het kan, toezicht waar het moet. Dit gebeurt met een zo sober mogelijk beroep op middelen. De personele omvang van IWI neemt - in samenhang met de taakstelling voor de rijksoverheid - van 2007 tot en met 2009 af van 236 naar 190 formatieplaatsen. IWI is een baten-lastendienst van het ministerie van SZW. Het budget voor 2008 is 23 miljoen euro.

UWV, gemeenten en SVB verstrekken op jaarbasis ongeveer 60 miljard aan uitkeringen.

persbericht IWI, 17 juli 2007

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.