RET

Feestelijke opening project geleidelijnen op metrostation Stadhuis

Woensdag 18 juli

Met het doorknippen van een "geleidelijn", openen Jeannette Baljeu (portefeuillehouder Verkeer en Vervoer stadsregio Rotterdam), G. Joosten (voorzitter Viziris) en Pedro Peters (algemeen directeur RET) vandaag officieel het project geleidelijnen in het stadhuis van Rotterdam.

Na het uitbrengen van een toost werd een bezoek gebracht aan metrostation Stadhuis, waar Jeannette Baljeu en de heer J. Poot
-consulent van Viziris- de geleidelijnen testten.

Geleidelijnen geven visueel gehandicapten houvast in metrostations. Het zijn duidelijk voelbare contrasterende ribbels. De RET en de stadsregio Rotterdam streven continu naar een verbetering van het openbaar vervoer in Rotterdam en regio. De RET wil snel, betrouwbaar en klantvriendelijk vervoer leveren, dat voor iedereen toegankelijk is. Het aanbrengen van geleidelijnen en waarschuwingsmarkeringen onderstrepen dit streven.

De RET is momenteel hard bezig om al haar 16 ondergrondse metrostations te voorzien van geleidelijnen, waarschuwingsmarkeringen en gele akoestische tegels. De 34 bovengrondse stations volgen hierna. In totaal brengt de RET 14 km geleidelijnen aan. De komst van de OV-chipkaart maakt de aanleg van geleidelijnen en waarschuwingsmarkeringen noodzakelijk, omdat visueel gehandicapten anders de poortjes van de in- en uitcheckpunten niet kunnen vinden. In nauw overleg met Viziris (netwerkorganisatie van mensen met visuele beperking) is metrostation Voorschoterlaan als eerste pilot voorzien van geleidelijnen en markeringen.

De geleidelijnen worden aangebracht overeenkomstig de kwaliteitseisen van Viziris. Deze zijn gebaseerd op onderzoek door TNO Technische Menskunde. 20 metrostations zijn al voorzien van geleidelijnen en de verwachting is dat medio november alle stations gereed zijn.

Viziris

Viziris (voorheen de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang) komt op voor de medische en maatschappelijke belangen van alle mensen met een visuele beperking in Nederland, onder het motto 'oog voor een toegankelijke wereld'. Binnen de netwerkorganisatie werken volgende organisaties samen: de Glaucoom-vereniging, de MD Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS), de Nederlandse Vereniging van Geleidehondgebruikers (NVG) en Retina Nederland (RN). Henna de Koning, beleidsmedewerker bij Viziris: "Wij proberen door te lobbyen bij de politiek en bij bedrijven verbeteringen tot stand te brengen, informatie te geven en praktijkoplossingen aan te reiken". Henna is zeer te spreken over de samenwerking met de RET. "We vinden het heel plezierig dat er zó met ons wordt meegedacht."

Zie voor meer informatie over Viziris: www.viziris.nl.
---