Ingezonden persbericht


Persbericht

Samenwonende jongeren lopen geld mis

Uit een onderzoek van PGGM, het pensioenfonds voor de sector zorg en welzijn, blijkt dat veel samenwonende jongeren niet weten dat ze hun partner moeten aanmelden bij hun pensioenfonds. Veel jongeren zijn gaan samenwonen zonder dit notarieel vast te leggen of de jongeren met een samenlevingscontract hebben het niet doorgegeven aan hun pensioenfonds. Dat betekent dat de partners (ruim 33%) van de jongeren, die aangesloten zijn bij een pensioenfonds, veel geld mislopen. Doordat zij geen recht hebben op het zogenoemde partnerpensioen.

Samenleven en pensioen voor je partner
Van alle ondervraagde jongeren woont 22% samen zonder dat zij het notarieel hebben laten vastleggen. Ruim 40% van de jongeren die wel een samenlevingscontract bij de notaris heeft laten vastleggen, gaf dit ook door aan zijn of haar pensioenfonds. 38% geeft aan dat niet te hebben gedaan en 22% weet niet of zij dit heeft doorgegeven. Hierdoor heeft hun partner geen recht op het zogenoemde 'partnerpensioen' wanneer hen iets overkomt. Zo'n 31% van de ondervraagde jongeren is hiervan niet eens op de hoogte. Opvallend is dat jongeren in de sector zorg vaker samenwonen dan getrouwd zijn, vergeleken met jongeren die in andere branches werkzaam zijn.

Op de vraag waarom PGGM het onderzoek heeft laten uitvoeren zegt, Paul Braams, directeur marketing PGGM: 'In onze administratie ontdekten we een hiaat. Van onze klanten tussen de 18 en 30 jaar zijn relatief weinig gegevens van partners bekend. Dit onderzoek geeft ons inzicht waaraan dat ligt. We willen onze klanten erop wijzen samenwonen contractueel vast te leggen bij de notaris. Als je vervolgens de gegevens van je partner aan ons door te geeft, krijgt je partner geld uitgekeerd als je komt te overlijden. Een kleine moeite, maar zeer waardevol als de situatie zich voordoet.'

Stellen die samenwonen maken vaker financiële afspraken dan getrouwde stellen Uit het onderzoek blijkt ook dat stellen die samenwonen vaker financiële afspraken maker dan getrouwde stellen. De meest voorkomende financiële zaken die partners samen regelen zijn: gezamenlijke betaalrekeningen (81%), een hypotheek (65%) en een gezamenlijke spaarrekening (62%).

Trouwen is weer in onder jongeren
Ongeveer de helft van de ondervraagde jongeren is getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap. Van de ondervraagde jongeren die samenwonen, geeft 72% aan ooit te willen gaan trouwen. Op de vraag: 'Hoe ziet je ideale trouwdag eruit?', antwoordt 40% van de jongeren: 'Een sprookjeshuwelijk met alles erop en eraan en veel vrienden kennissen en familie!' Ruim 54% van de ondervraagde jongeren geeft aan een donker pak of witte jurk te gaan dragen. Zo'n 37% van de jongeren geeft de voorkeur aan een pak of een jurk in een andere kleur. Dat een sprookjeshuwelijk en werken in de sector zorg en welzijn goed samengaat, blijkt uit het feit dat jongeren werkzaam in deze branche vaker een sprookjeshuwelijk zeggen te hebben dan jongeren die in andere branches werken. Aan de andere kant twijfelen jongeren in de zorgsector meer dan andere jongeren of zij ooit willen gaan trouwen (21% respectievelijk 9%).

Over PGGM
PGGM verzorgt de pensioenregeling voor ruim 2 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn. Daarvan zijn bijna 214.000 klanten jonger dan 30 jaar. Het belegd vermogen bedraagt momenteel bijna EUR 85 miljard.

Onderzoeksopzet Jongeren en Pensioen
PGGM heeft het onderzoek Jongeren en Pensioen laten uitvoeren onder 336 samenwonende jongeren van 18 tot 30 jaar. Van hen zijn 179 werkzaam in de sector zorg en welzijn en 157 in andere branches. De reden voor PGGM om dit onderwerp meer aandacht te geven is omdat veel jongeren gaan samenwonen zonder officieel iets vast te leggen. Hierdoor heeft hun partner geen recht op Partnerpensioen wanneer hen iets overkomt.