Ingezonden persbericht
Persbericht Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG)
18 juli 2007
Aanpak van verslavingsreclassering werkt
Behandeling van verslaafden in combinatie met dwang en drang helpt de criminaliteit terug te dringen. De ministers van Volksgezondheid en Justitie hebben de Tweede Kamer laten weten dat zij de gezamenlijke aanpak van de verslavingszorg en verslavingsreclassering verder willen uitbreiden. De bewindslieden vormden hun visie op basis van recente onderzoeken naar de speciale justitietrajecten voor verslaafden. De verslavingsreclassering is positief over de politieke steun voor hun aanpak, maar heeft als voorwaarde dat de reclassering meer ruimte krijgt binnen de gevangenissen.
Om veroordeelde verslaafden effectief te kunnen helpen is het nodig om zo vroeg mogelijk te starten met de begeleiding en behandeling. De aanwezigheid van de verslavingsreclassering in de gevangenis is daarbij belangrijk. De kennis van de verslavingsproblematiek binnen de muren wordt daardoor vergroot. En er vinden meer toeleidingen plaats naar behandeling binnen de instellingen voor verslavingszorg. De bewindslieden van Justitie en Volksgezondheid willen de justitiële zorgtrajecten verdubbelen naar 6.000 per jaar. Investeren in de vroegtijdige opvang en behandeling van verslaafden verkleint het risico op recidive en vergroot de maatschappelijke veiligheid.
Het kaal opsluiten van verslaafden helpt niet. Recente onderzoeken tonen aan dat de combinatie van straf en zorg werkt. Er ligt een aantal voorstellen op de plank vanuit de sector om deze voorzieningen (ISD, instelling voor stelselmatige daders) te verbeteren. Zo ligt er een voorstel vanuit de ggz om te zorgen voor meer behandelplekken voor ISD-ers. Voor deze groep verslaafde veelplegers is ook meer inzet, aandacht en deskundigheid nodig op het terrein van psychiatrie en verslaving. Gedetineerden met psychiatrische problematiek moeten zo snel mogelijk uit detentie naar een behandelsetting kunnen doorstromen. Er moet onmiddellijk een einde komen aan het jaarlijks teruglopen van het aantal speciale Verslaafden Begeleidingsafdelingen binnen de gevangenissen. Die afdelingen vormen een belangrijke schakel tussen de periode van opsluiting en het behandelen na de detentie.
De ambitie van de verdubbeling van justitiële zorgtrajecten is hoog. Maar het veld is bereid en heeft veel ideeën om tot een kwalitatieve en kwantitatieve uitbreiding van het zorgaanbod te komen. De verslavingsreclassering vraagt de politiek om meerjaren afspraken om investeringen mogelijk en rendabel te maken, gebaseerd op een samenwerking van alle betrokken partijen.