Gemeente Breda

Persoonsgebonden budget voor huishoudelijke verzorging wijzigt

De Gemeente Breda past de hoogte aan van het persoonsgebonden budget (pgb) voor huishoudelijke verzorging. Het College stelde de nieuwe tarieven op 17 juli vast.

Met de overgang van de huishoudelijke verzorging van de AWBZ naar de gemeente koos de gemeente er nadrukkelijk voor om dezelfde tarieven te hanteren. Nu blijkt dat de gemeentelijke tarieven afwijken van het AWBZ-tarief. De gemeente herstelt dit. Het nieuwe beleid geldt voor de burgers die op grond van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) een budget van de gemeente krijgen om zelf huishoudelijke zorg in te kopen.

De tariefswijziging is een aanzienlijke verbetering voor burgers die lichte huishoudelijke verzorging krijgen. Het pgb voor deze categorie wordt verhoogd van 11,40 naar 17,40 euro per uur. De Gemeente Breda hanteert dit nieuwe tarief met terugwerkende kracht vanaf de datum toekenning. Burgers met een pgb voor zware huishoudelijke verzorging gaan echter minder ontvangen. Dit bedrag wordt 17,40 euro (was 18,23 euro) per uur en gaat voor burgers die op dit moment een persoongebonden budget ontvangen in op 1 november 2007. Voor beide categorieën huishoudelijke verzorging komt het uurtarief hiermee op 17,40 euro. De burgers die het betreft ontvangen een brief van de gemeente.

Sinds 1 januari 2007 is de Wmo van kracht. Vanaf die datum regelt de gemeente de huishoudelijke zorg. De burger kan hierbij kiezen uit daadwerkelijke hulp in huis of voor een persoonsgebonden budget. Op basis van richtlijnen van de landelijke overheid bepaalde de gemeente op 1 januari het pgb op 75% van de kosten van de daadwerkelijke hulp in huis. En dacht hiermee hetzelfde tarief te hanteren als van de AWBZ. Dit blijkt echter niet te kloppen. Breda hanteerde hierdoor onbedoeld een ander tarief dan het AWBZ-tarief.

De hoogte van het pgb is vastgelegd in het Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning. Gedurende een periode van zes weken, van 25 juli tot en met 5 september, is dit gewijzigde Besluit te bekijken. Het ligt ter inzage bij loket Wegwijs in het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan 10. Het gewijzigde Besluit is ook te downloaden op www.wegwijsbreda.nl onder Nieuws, Actueel.

Breda, 17 juli 2007

Noot voor der redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Shared Service Center Communicatie, telefoonnummer (076) 529 30 15.