Gemeente Breda

Geschikt wonen voor iedereen (GWI) wordt ván iedereen

25 organisaties en gemeente werken samen aan levensloopbestendige stad. De Gemeente Breda en vijfentwintig maatschappelijke instellingen slaan de handen ineen om van Breda een stad te maken waar het goed en veilig wonen is voor iedereen.

Dat is de kern van het visiedocument Manifest GWI 2007-2010 dat het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. In het bijbehorende Convenant GWI 2007-2010 verplichten alle partijen zich tot 2010 om hiervoor mensen en middelen in te zetten. Daarmee wordt Geschikt wonen voor iedereen van alle organisaties die zich inzetten voor een levensloopbestendige stad.

In 2010 is twintig procent van de woningen in Breda aangepast voor ouderen en wordt samengewerkt om in elke wijk van de stad een zorgkruispunt te realiseren met een informatiepunt voor bewoners. Dat zijn twee prestatieafspraken op het gebied van wonen, zorg en welzijn uit het twintig afspraken tellende Convenant GWI 2007-2010.

Wethouder Marja Heerkens van Maatschappelijke Ondersteuning: Het bijzondere aan het Manifest en het Convenant is dat we allemaal dezelfde uitgangspunten onderschrijven. We maken afspraken die verre van vrijblijvend zijn. Alle partijen verplichten zich om personeel én financiële middelen in te zetten bij het levensloopbestendig maken van Breda. Dat is een grote stap vooruit. De gemeente trekt hier de komende vier jaar jaarlijks 300.000 voor uit.

Wonen

In het Convenant staat bijvoorbeeld dat woningcorporaties zich inzetten voor meer geschikte woningen in het hart van de wijk, de centrale zone. In 2010 moet elke centrale zone minimaal 20% geschikte woningen hebben voor ouderen. Zo wordt het voor hen mogelijk om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Woningbouwcorporaties werken naar dat percentage toe door bestaande woningen aan te passen (drempels verwijderen, liften plaatsen, en dergelijke) en nieuwe levensloopbestendige huizen te bouwen, met de mogelijkheid van zorg aan huis.

Ook is het de bedoeling dat woningcorporaties meer kleinschalige woonvormen gaan aanbieden.

Zorgkruispunten

Een andere afspraak uit het Convenant is dat zorg- en welzijnsinstellingen en woningcorporaties samenwerken om in het hart van elke wijk een zorgkruispunt te ontwikkelen. Vanuit het zorgkruispunt werken de partners samen om dienstverlening, zorg en welzijn in het hart van de wijk aan te bieden. Elk zorgkruispunt krijgt een wijkinformatiepunt waar wijkbewoners terecht kunnen met vragen. Het is de bedoeling dat in het hart van de wijk op deze manier 24 uur per dag zorg en toezicht op afroep beschikbaar voor iedereen die dat nodig heeft. De woongebieden Heksenwiel, Ulvenhout, Ginneken, Tuinzigt/Westerpark hebben al een zorgkruispunt.

Van afspraak naar uitvoering

In oktober 2007 zullen de gemeente en de instellingen het Convenant GWI 2007-2010 officieel ondertekenen. Daarna wordt wijk voor wijk een gebiedsvisie en een uitvoeringsplan GWI opgesteld. De Hoge Vucht en Brabantpark/Heusdenhout zijn de eerste twee wijken die aangepakt worden.

Ondertekenaars van het Manifest zijn, naast de gemeente, Amarant, Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid (BCG), Concern Aneas/Oranjehaeve/IJpelaar, Gezamenlijk Overleg Bredase Ouderenbonden, GGZ Regio Breda, Instituut Maatschappelijk Welzijn, MEE West-Brabant, Nederlandse Stichting voor Woon- en Activiteitencentra voor lichamelijke gehandicapten, meervoudige gehandicapten en niet aangeboren hersenletsel (NSWAC), Huispitaal, Thuiszorg Mark en Maasmond, Overleg Ouderenbeleid Breda, Stichting Elisabeth/De Donk, Stichting Ouderenwerk Breda, Stichting Vertizontaal, Zorgspectrum Breda, Woonstichting Singelveste, Wonen Breburg, Woningcorporatie Laurentius, Woonzorgcentrum De Breedonk, Zorgcentrum de Leystroom, Zorgcentrum Raffy, Zorgcentrum Ruitersbos, Zorgcentrum Vredenbergh, Zorgcentrum De Werve en Zorgcentra Zuiderhout.

In de praktijk werkt de gemeente al met woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en consumentenorganisaties samen aan het levensloopbestendig maken van de stad.

Hier sluiten zich nu meer organisaties bij aan. Zij onderstrepen nu hun ambitie met een gezamenlijke visie en concrete afspraken voor de komende vier jaar. Het Manifest en het Convenant worden op 28 augustus in de commissie Mens en Maatschappij besproken.

Breda, 17 juli 2007

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Shared Service Center, afdeling communicatie, telefoon (076) 529 30 15.