Gemeente Breda

Vangnetbaan oudere loopt door tot 65ste

Op 1 augustus verruimt de Gemeente Breda de mogelijkheden van een vangnetbaan voor ouderen. De duur van een vangnetbaan wordt verlengd tot de oudere de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Mensen van 57,5 jaar of ouder die een vangnetbaan aanvaarden, houden deze tot hun 65ste. Deze regeling geldt ook voor de ongeveer 70 mensen die geboren zijn voor 1 januari 1950 en op dit moment een vangnetbaan vervullen.

`Door de vangnetbaan te verlengen, voorkomen we dat de oudere werkloos thuis komt te zitten en afhankelijk wordt van een uitkering. We slaan dus twee vliegen in één klap,' aldus wethouder Marja Heerkens.

Toen het Rijk op 1 januari 2004 de Melkertbanen afschafte, kwam de Gemeente Breda met een alternatief: de vangnetbanen. Dit zijn gesubsidieerde banen speciaal voor bijstandsgerechtigden. De gemeente verstrekt subsidie voor maximaal 36 maanden om de doorstroming naar regulier werk te overbruggen. Hiermee probeert de gemeente een brug te slaan tussen de bijstand en een betaalde baan. Nu blijkt dat met name bij ouderen de doorstroming naar regulier werk hapert. Na 36 maanden vangnetbaan dreigt dus opnieuw werkloosheid. Dit weerhoudt ouderen ervan om een vangnetbaan te aanvaarden. De gemeente hoopt dit bezwaar weg te nemen door de duur van een vangnetbaan te verlengen.

Het bestand van Sociale Zaken is in belangrijke mate vergrijsd. Vijfentwintig procent van de bijstandsgerechtigden in Breda is 55 jaar of ouder. De kansen op de arbeidsmarkt voor ouderen zijn niet gunstig. Het valt voor een langdurig werkloze oudere niet mee om een baan te vinden. Daarnaast profiteren bedrijven en instanties ook van de ruimere mogelijkheden, omdat de vangnetbaan ingevuld blijft.

Breda, 17 juli 2007