Internationale Vierdaagse Nijmegen

Moedig de wandelaars aan op de Via Gladiola en steun hen bij de laatste (zware) meters naar de finish op vrijdag 20 juli!

Persbericht 2007.24
Nijmegen, 17 juli 2007.

Drie deelnemers gediskwalificeerd
Eerste wandeldag levert nauwelijks problemen op

Ik heb vandaag op vijf locaties zelf kunnen constateren dat de wandelaar volop geniet van de goede sfeer van de 91ste Vierdaagse. Dit waren de eerste woorden van Algemeen Manager Wim Jansen van Stichting DE 4DAAGSE na afloop van de eerste wandeldag. Op enkele kleine incidentjes na, is de dag probleemloos verlopen, zegt hij tevreden.

Startprocedure
Jansen roemt de nieuwe startprocedure van de veertig kilometer. Voor het eerst werd er in twee groepen gestart. De eerste om 05.15 uur en de tweede om 06.15 uur. Deze spreiding heeft er voor gezorgd dat er nergens oponthoud is ontstaan. De wandelaars hebben dus lekker door kunnen lopen, aldus de algemeen manager. Verder is er door de wandelaars zeer positief gereageerd op zowel de lichtkranten die langs het parcours stonden, als op het extra verswaterpunt dat op de Oosterhoutsedijk was ingericht.

Medisch
Zowel bij het Rode Kruis als bij het Nederlands Genootschap voor Sportmassage zijn er op de eerste dag iets meer behandelingen geweest dan in voorgaande jaren op de dinsdag het geval was. Volgens hoofd Medische Dienst, Martin Baardman, blijkt dat de wandelaar nog steeds te weinig eet en drinkt tijdens de mars.
Ook de eerste resultaten van het inspanningsonderzoek van hoogleraar Maria Hopman toont dit aan. In totaal zijn er vandaag 475 blaarbehandelingen geweest. Negen personen zijn naar het ziekenhuis vervoerd, waarvan zeven ouderen. Één persoon was onder invloed van alcohol en de laatste vertoonde een heftige reactie op een wespensteek.

Diskwalificatie
In totaal zijn er drie deelnemers van het parcours afgehaald. Een Duitse wandelaar werd na een val afgevoerd naar het ziekenhuis, alwaar geconstateerd werd dat hij onder invloed van een flinke dosis alcohol was. Een tweede wandelaar werd betrapt toen hij meeliftte met een auto en een andere bleek gefraudeerd te hebben met de startkaarten. Alle drie de wandelaars zijn gediskwalificeerd.

Batterijen
Een Nederlands detachement dacht er gemakkelijk van af te komen vandaag. Hun 10 kilo extra bepakking bestond ondermeer uit oude, uitgewerkte batterijen, die langs de route als overtollig werden gedump. Defensie zoekt uit welk detachement het betrof.