AutoRai

GM koopt aandeel van 50 procent in VM Motori

(7/18/2007)
General Motors Corp. meldt dat het een joint venture-overeenkomst heeft gesloten met Penske Corporation om een aandeel van 50 % te kopen in VM Motori S.p.A. Deze ontwerper en fabrikant van dieselmotoren is gevestigd in Cento, Italië.

De investering bouwt voort op de bestaande relatie van GM met VM Motori, op GMâs expertise in GM Powertrain Europe â met het hoofdkantoor in het Italiaanse Turijn â en op de sterke band van GM met Isuzu.

âDieselmotoren spelen een erg belangrijke rol in de wereldwijde geavanceerde aandrijvingstrategie van GMâ, zegt Tom Stephens, Group Vice President, GM Global Powertrain and Quality. âWe maken expertise en middelen vrij binnen ons bedrijf en via technologiepartners, om ervoor te zorgen dat we de beste aandrijvingen ter wereld ontwikkelen."

GM kondigde op de Autosalon van Genève aan dat het in samenwerking met VM Motori een nieuwe 2,9-liter V6 turbodieselmotor zal ontwikkelen. Deze wordt in 2009 in Europa gelanceerd in de nieuwe Cadillac CTS. GM Powertrain Europe concentreert zich op de ontwikkeling van de eerste industriële toepassing van een schoon verbrandingsproces genaamd closed-loop combustion control (verbrandingscontrole in gesloten kringloop), op de elektronische motorsturing en de nabehandeling van uitlaatgassen, en daarnaast ook op de calibratie en integratie in GM-voertuigen.

VM Motori is van plan de nieuwe unit te bouwen in zijn fabriek in Cento, Italië, en is verantwoordelijk voor de mechanische aspecten van het ontwerp, de ontwikkeling en het testen van de motor.

Penske Corporation, gevestigd in Bloomfield, Michigan, is een dienstverlener in de transportsector en is actief in autoverkoop en service via dealers, leasing van vrachtwagens, toeleveringslogistiek, fabricage van transportonderdelen en in de topklasse van de autosport.

VM Motori, opgericht in 1947, is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van motoren voor uiteenlopende toepassingen, waaronder lichte bedrijfsvoertuigen.

GM biedt momenteel 17 dieselmotorvarianten aan in 45 voertuigreeksen over de hele wereld. GM verkoopt jaarlijks meer dan een miljoen dieselmotoren in een gamma dat een ruime keuze biedt: van de 1,3-liter viercilinder dieselmotor van de Opels Agila en Corsa, tot de 6,6-liter V8 Duramax-diesel die wordt ingebouwd in grote vans, zware pick-ups en middelzware trucks in de Verenigde Staten.