Commissariaat voor de Media

Commissariaat handhaaft bestuurlijk rechtsoordeel over loyalty actie Unieboek 18 juli 2007
Naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank Utrecht van 31 mei 2007 heeft het Commissariaat een nieuwe beslissing genomen over een door Unieboek voorgenomen loyalty actie. Onder aanvulling van de motivering bevestigt het Commissariaat het oorspronkelijke rechtsoordeel dat deze actie op grond van de Wet op de vaste boekenprijs niet is toegestaan.

Unieboek had het Commissariaat gevraagd met een bestuurlijk rechtsoordeel kenbaar te maken of de voorgenomen actie in overeenstemming is met de Wvbp. De actie heeft betrekking op een speciale editie van de Capitoolgids Nederland die alleen verkrijgbaar zal zijn bij pompstations van een bepaalde oliemaatschappij. Unieboek wil voor deze uitgave een actieprijs vaststellen en daaraan de voorwaarde verbinden dat een bon met vijf spaarzegels van de betreffende oliemaatschappij wordt ingeleverd.

Naar het oordeel van het Commissariaat verbindt Unieboek een ongeoorloofde voorwaarde aan de toepassing van de actieprijs zodat sprake is van een niet-toegestane actieprijs. Daarnaast kan een uitgever de specifieke en strikte voorwaarden ten aanzien van spaaracties met boeken niet omzeilen door een bijzondere prijs vast te stellen. Gelet op de aard van de voordeelverstrekking, het door een verkoper aanvaarden van (gedeeltelijke) betaling ten laste van een met een spaaractie bij de verkoper opgebouwd spaartegoed, is sprake van een korting. Een dergelijke voordeelverstrekking mag alleen worden toegepast als wordt voldaan aan de voorwaarden voor collectieve spaaracties.

De volledige beslissing vindt u hiernaast.

Download bobunieboek.pdf
(85 kB)