SGP


18 - 07 - 07 | Initiatiefwetsvoorstel SGP 'Hogere drempel voor goedkeuring Europese verdragen'

Persbericht
17 juli 2007

Initiatiefwetsvoorstel SGP âHogere drempel voor goedkeuring Europese verdragenâ

Vandaag heeft Tweede-Kamerlid Van der Staaij (SGP) zijn initiatiefwetsvoorstel om de Grondwet te wijzigen aangemeld voor parlementaire behandeling. Van der Staaij wil een hogere drempel introduceren voor de parlementaire goedkeuring van Europese verdragen. Nadat eerder de Raad van State reageerde op het wetsvoorstel, is het voorstel nu rijp voor behandeling in de Tweede Kamer. Aanvankelijk betrof dit voorstel een coproductie van Herben (LPF) en Van der Staaij, maar met het verdwijnen van de LPF uit de Tweede Kamer zet de SGP thans het wetsvoorstel zelfstandig voort.

Op dit moment is voor de goedkeuring van Europese verdragen een gewone parlementaire meerderheid voldoende voor ratificatie. Alleen als internationale verdragen op onderdelen strijdig zijn met de Grondwet of tot aanpassing daarvan aanleiding geven, schrijft de Grondwet voor dat de Kamers met tweederde meerderheid moeten instemmen.

De SGP vindt dat in de toekomst voor de goedkeuring van nieuwe Europese verdragen standaard tweederde meerderheid vereist moet zijn. Het belangrijkste argument hiervoor is dat de Europese verdragen vergaande consequenties hebben voor het Nederlandse politieke bestel. Invoering van een hogere drempel is een logische waarborg om te voorkomen dat vergaande overdracht van bevoegdheden aan de EU lichtvaardig zal plaatsvinden. Het hanteren van een drempel van tweederde staat symbool voor de erkenning dat Europese verdragen vanwege hun grote invloed op ons constitutionele bestel alleen met een breed draagvlak in de volksvertegenwoordiging goedgekeurd kunnen worden.

Het wetsvoorstel komt derhalve tegemoet aan de bestaande onvrede over het feit dat thans met een krappe Kamermeerderheid besloten kan worden tot bijvoorbeeld het inperken van de nationale soevereiniteit. Een verschil met referenda is dat hiermee een extra waarborg wordt gegeven binnen de kaders van de vertegenwoordigende democratie.