SGP


17 - 07 - 07 | Uitzetting honderd buitenlandse christelijke zendelingen uit China

Schriftelijke vragen van de leden Van der Staaij (SGP) en Voordewind (CU) aan de minister van Buitenlandse zaken over het uitzetten van ruim honderd buitenlandse zendelingen uit China en de Nederlandse deelname aan de Olympische Spelen

12-7-2007


- Heeft u kennisgenomen van het bericht, dat de Chinese regering tussen april en juni van dit jaar meer dan honderd buitenlandse christelijke zendelingen het land heeft uitgezet? Kunt u de inhoud van dit bericht bevestigen?

- Hoe beoordeelt u de uitzetting van deze grote groep buitenlandse zendelingen?

- Is het bericht juist, dat de Chinese regering in februari een campagne is begonnen om buitenlandse christenen het land uit te zetten om op deze wijze te voorkomen, dat zij zendingswerk bedrijven in de periode voor de Olympische Spelen, die volgend jaar in Peking worden gehouden?

- Bent u bereid om naar aanleiding van de genoemde berichten hierover in contact te treden met de Chinese autoriteiten en uw zorgen te uiten over de uitzetting van deze zendelingen en de genoemde campagne? Bent u tevens bereid om in internationaal verband aandacht te vragen voor deze zorgelijke ontwikkelingen en waar mogelijk te komen tot politieke actie richting de Chinese regering?

- In hoeverre biedt naar uw mening de Nederlandse deelname aan de Olympische Spelen een handvat (c.q. drukmiddel) om China te bewegen te stoppen met zijn acties tegen christenen en zendelingen? Bent u bereid van dit handvat (c.q. drukmiddel), waar mogelijk in samenwerking met andere deelnemende landen, gebruik te maken? Mocht de Chinese regering zich hieraan niets gelegen laten liggen, acht u het dan niet buitengewoon wrang en ongewenst, dat Nederland volgend jaar zal deelnemen aan de Olympische Spelen in China, terwijl de mensenrechten, en de vrijheid van godsdienst in het bijzonder, in dit land nog steeds ernstig worden geschonden?

Uitzetting honderd buitenlandse christelijke zendelingen uit China