SGP


17 - 07 - 07 | SGP verwerpt koppeling tussen ontwikkelings-samenwerking en liberalisering abortuswetgeving Nicaragua

SGP verwerpt koppeling tussen ontwikkelingssamenwerking en liberalisering abortuswetgeving Nicaragua

nadere info; C.G. van der Staaij (SGP-Kamerlid)
---

----------

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking over zijn dreigement de ontwikkelingshulp aan Nicaragua te beperken, tenzij de abortuswetgeving van dit land wordt geliberaliseerd.

17-7-2007


- Is het bericht juist, dat u tegenover de regering van Nicaragua heeft gedreigd de Nederlandse ontwikkelingshulp te beperken, tenzij Nicaragua haar abortuswetgeving liberaliseert?


- Heeft u tegenover het âNederlandse platform voor Millenniumdoelenâ onder meer letterlijk gezegd: âI do not want to immediately cancel our aid to Nicaragua, but we will certainly weigh the matter.â? Wat heeft u precies beoogd met deze opmerkingen?


- In hoeverre is het vaker voorgekomen, dat Nederland gedreigd heeft om ontwikkelingshulp te beperken, tenzij het desbetreffende ontwikkelingsland overgaat tot de aanpassing van haar wetgeving op het terrein van abortus?


- Acht u het niet volstrekt ontoelaatbaar om ontwikkelingshulp te benutten als instrument om de abortuswetgeving in ontwikkelingslanden te liberaliseren? Wilt u hiervan in de toekomst van afzien?


- Is het juist, dat door Britse Europarlementariërs expliciet afstand is genomen van deze Nederlandse opstelling? Is het tevens juist, dat deze Nederlandse opstelling ten opzichte van Nicaragua uitdrukkelijk géén handelwijze vormt, die aansluit bij het door de EU uitgezette beleid op dit terrein?


- Bent u bereid om uw uitlatingen over het verlenen van ontwikkelingshulp in relatie tot het verlenen van ontwikkelingshulp in Nicaragua te herroepen?


---

----------

New York âC-Fam, 5 juli 2007

SGP verwerpt koppeling tussen ontwikkelings-samenwerking en liberalisering abortuswetgeving Nicaragua