Gemeente Medemblik

Iepenziekte steekt weer de kop op

Iepenziekte is een zeer besmettelijke schimmelziekte die wordt overgebracht door iepenspintkevers of via ondergrondse wortelverbindingen tussen iepen. De kevers zorgen met een vliegbereik van 11 km ervoor dat ook relatief ver uit elkaar staande iepen gemakkelijk besmet kunnen worden met de schimmel. Het wortelcontact doet zich voor bij dicht bij elkaar geplante iepen, ongeveer binnen 15 meter. Eenmaal besmet sterft de iep eigenlijk door zijn eigen reactie op de schimmelinfectie.

De boom stopt namelijk zijn sapstroom om te voorkomen dat de schimmel zich in alle sapgangen tot in de top kan verspreiden. Maar juist deze afweerreactie zorgt ervoor dat de iep doodgaat simpelweg door verdroging, omdat door de afsluiting van de sapstroom het water nergens meer de boom kan voeden. Na besmetting door de schimmel kan een gemiddelde volwassen iep al binnen twee tot vier weken dood zijn, na verlies van al zijn bladeren. Wat er van de eens zo trotse boom overblijft is triest.

Wat is er aan te doen?
De razendsnelle verspreiding van de iepenziekte kan eigenlijk slechts tot stand worden gebracht door het isoleren en omhakken van zieke bomen vergelijkbaar met het ruimen van zieke dieren bij ziekten als varkens- en vogelpest. Alleen via deze isolatiemaatregelen kan de ziekte doodbloeden omdat de besmettingshaarden worden opgeruimd en de afstand tussen gezonde en zieke/dode iepen zodanig wordt vergroot dat er nauwelijks besmetting meer optreedt. Temeer omdat reeds zieke bomen nauwelijks te redden zijn, is preventie hèt uitgangspunt bij het beheersbaar maken van de iepenziekte.

Controle
De medewerkers van de gemeente controleren zowel gemeentelijke als particuliere iepen op de iepenziekte. Zodra de ziekte op particulier terrein wordt geconstateerd, krijgt de eigenaar bericht en volgt er een aanschrijving om de boom of bomen te verwijderen.

Bestrijd de iepenziekte!
De gemeente wil graag uw hulp inroepen bij het opsporen van zieke iepenbomen. In de maanden mei tot oktober zijn deze bomen zeer vatbaar. De iepenziekte is vaak dodelijk voor de boom en bovendien erg besmettelijk voor andere iepen.

Hoe herkent u een zieke boom?
De iepenziekte openbaart zich als plotseling de bladeren van één of enkele takken van de boom verwelken. De bladeren worden geel en daarna bruin, ook sterven grote takken plotseling af.

Melding bij gemeente
Wanneer u dergelijke ziekteverschijnselen bij een iepenboom signaleert, kunt u dit melden bij het service en meldpunt openbare ruimte,

tel: 0229 - 54 81 23.

Eigen kosten
Tot vorig jaar was er een provinciale subsidieregeling om bij te dragen in de kosten van het verwijderen van zieke iepen. Dit jaar is dat niet meer het geval en zijn de totale kosten voor de eigenaar.

Kappen gemeentelijke bomen
Op de Oostwouderdorpsstraat in Oostwoud worden binnenkort tien bomen gekapt. Ook in Medemblik op de Meerlaan staan meerdere bomen die verdacht zijn.