B EN W BERICHTEN 2007 - 26 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 17 juli

Burgemeester

1. (17-07) Het college stelt het stadhuis beschikbaar op zaterdag 28 juli voor de 23ste Ortel zomercarnavalstraatparade. Dit evenement trekt jaarlijks ruim 900.000 bezoekers naar het centrum van de stad Rotterdam. De organisatie is in handen van de stichting Zomercarnaval Nederland en DUCOS/ACR. In de Burgerzaal van het stadhuis worden ongeveer 350 gasten ontvangen.

2. (17-07) Het college gaat akkoord met het toekennen van een eenmalige financiële bijdrage ten behoeve van een jubileumboek over de Scheepvaartvereniging Zuid (SVZ) ter ere van de viering van haar 100e verjaardag.

3. (17-07) Het college stelt op donderdag 25 oktober 2007 de Burgerzaal beschikbaar voor de algemene ledenvergadering van Vexpan, het Platform voor Parkeren in Nederland. Wethouder Jeannette Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) treedt hierbij op als gastvrouw.

4. (17-07) Het college heeft kennisgenomen van het reisverslag van de burgemeester en mevrouw Opstelten naar Kuala Lumpur, van 25 t/m 29 mei 2007.

5. (17-07) Het college heeft het verslag vastgesteld van de Maasstatbijeenkomst over de Persoonsgebonden Aanpak op 29 juni jl. Maasstat is een intern instrument dat de gemeente gebruikt om de effectiviteit van het eigen beleid te onderzoeken.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (17-07) Het college heeft besloten om medewerking te verlenen aan de vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19 lid 1 van de WRO voor de oprichting van een energiecentrale aan de Missouriweg te Rotterdam op de Maasvlakte. De directeur van de dS+V is door het college gemandateerd voor het aanvragen van een verklaring van geen bezwaar bij het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland en het verlenen van vrijstelling in geval er geen zienswijzen zijn ingediend naar aanleiding van het ontwerp vrijstellingsbesluit én de milieueffectrapportage "Kolen/Biomassacentrale Maasvlakte" een positief toetsingadvies van de commissie MER heeft. Het college stelt de gemeenteraad tevens voor om een voorbereidingsbesluit te nemen om de vrijstelling voor het oprichten van deze energiecentrale mogelijk te maken.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (17-07) Het college heeft kennis genomen van het plan van aanpak 2e fase van het project Omgevingsvergunning. Daarmee worden alle vergunningen op het gebied van wonen, ruimte en milieu geïntegreerd tot één vergunning. Dat moet ertoe leiden dat aanvragers hun vergunning eenvoudiger en sneller krijgen. Daartoe komt er één loket voor de aanvraag en informatie, één bevoegd gezag, één procedure, één rechtsbeschermingsprocedure, één handhavend bestuursorgaan en een andere wijze van doorberekenen van de leges. Dat moet medio 2009 zijn gerealiseerd. In totaal gaat het om ongeveer 30 bestaande vergunningen waarover het gezag nu verspreid is over alle mogelijke bestuurslagen.

2. (17-07) Het college heeft besloten dat de gemeente Rotterdam een fusieconvenant aangaat met Woonstad Rotterdam. Woonstad Rotterdam is voortgekomen uit een fusie tussen de Stichting Woningbedrijf Rotterdam en de Stichting De Nieuwe Unie.

3. 17-07) Het college heeft besloten de tegen het Vrijstellingsplan Van Oldenbarneveltstraat 144 ingebrachte zienswijzen niet ontvankelijk te verklaren en de procedure door te zetten. Het betreft hier een plan voor gedeeltelijke vervanging en uitbreiding van een winkel aan de Van Oldenbarneveltstraat met een uitbouw aan de achterzijde.

4. (17-07) Het college heeft besloten het ontwerpbestemmingsplan "Wielewaal" ter inzage te leggen. Gedurende deze periode kan iedereen, zowel mondeling als schriftelijk zienswijzen naar voren brengen. In het ontwerp zijn in overleg met enkele betrokken overheidsinstanties enige aanpassingen verwerkt. Het betreft aanpassingen die de kerndoelstelling van het plan niet aantasten. Het nieuwe ontwerpbestemmingsplan is nodig omdat de bestaande plannen verouderd waren en het gebied versnipperd is in een aantal bestemmingsplannen.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (17-07) Het college heeft besloten om de directeur van Bibliotheek Rotterdam te mandateren tot het aanvaarden van de schenking van de collectie van de Oudkatholieke parochie van de HH. Petrus en Paulus, genaamd "Het Paradijs". In 1992 heeft de Bibliotheek Rotterdam de collectie in bruikleen gekregen voor een periode van 15 jaar. Het betreft hoofdzakelijk religieuze boeken in het Latijn, Frans en Duits uit de 17e, 18e en 19e eeuw.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang.

1. (17-07) Het college heeft de wethouder volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang gemandateerd om in het kader van het plan van aanpak Maatschappelijke Opvang een convenant te ondertekenen. Hierin zijn de afspraken vastgelegd voor de samenwerking tussen Zorgkantoor Rotterdam en de gemeente Rotterdam.

2. (17-07) Het college van B en W heeft het uitvoeringsprogramma Gezond in de Stad 2007/2008 vastgesteld. Dit programma bevat 18 concrete actiepunten om de gezondheid van Rotterdammers te verbeteren. De maatregelen dragen bij aan de gezondheid en zelfredzaamheid van Rotterdammers in een stad waarin het leven veilig en gezond is, waarin het fysiek en sociaal aantrekkelijk is om te wonen en waar niemand aan de kant blijft staan.

3. (17-07) Het college van burgemeester en wethouders heeft het plan van aanpak Formulierenteam vastgesteld en een budget beschikbaar gesteld. Het formulierenteam (start augustus 2007) ondersteunt burgers bij het aanvragen van voorzieningen en helpt indien nodig bij het invullen van de formulieren. Het formulierenteam richt zich op armoedebestrijding en schuldhulpverlening. Het formulierenteam is een onderdeel van het uitvoeringsprogramma Armoedebestrijding, dat op 16 januari 2007 is vastgesteld.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (17-07) Het college heeft besloten om aan de gemeenteraad een voorstel aan te bieden tot vaststelling van de welstandsparagraaf voor "de Strip" met daarin de welstandscriteria voor de Vierhavensstrip oftewel het dakpark.

2. (17-07) Het college heeft kennisgenomen van de gevolgen van de invoering van de Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels op 25 mei 2006. De Maastunnel is de enige gemeentelijk beheerde tunnel in Rotterdam. Met het oog op de veiligheid van de gebruikers worden binnen de wettelijk bepaalde termijn in de Maastunnel een aantal aanpassingen gedaan. Ook komt er een veiligheidsbeambte.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (17-07) Het college heeft de P&O circulaire 'Wijziging ingangsdatum vergoeding bezwarende omstandigheden bij korting wegens ziekte en wijziging van het aantal uren' vastgesteld.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (17-07).Het college heeft besloten een kantoorruimte in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Dynamostraat voor 10 jaar te huren voor een districtskantoor van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Rotterdam en de directeur van de dienst te machtigen voor de ondertekening van de huurovereenkomst. De ruimte wordt naar verwachting eind van het jaar in gebruik genomen.

Schriftelijke vragen

(17-07) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. de heer P. van Heemst (Partij van de Arbeid), d.d. 11 juni 2007 over de ontwikkeling van de Meent. . de heer L.P.M. de Kleijn (SP) inzake automatisering. . mevrouw F. Talbi en de heer M. van Muijen (PvdA) over kinderen van vrouwen in detentie. . de heer J.H.C. van der Waarde over onveiligheid in Rotterdam Centrum. . de heren M. Heijmen en M. van Muijen (PvdA) over de ontmanteling van Hennepkwekerijen. . de heren R.A.C.J. Simons en H.C. van Schaik inzake het dodelijke ongeval op de Coolsingel van 1 juli jl. . de heer H.M. Sonneveld over de 'zwarte vlucht' die zich vanuit Rotterdam voordoet. . de heren E.P. van Heemst en M. Heijmen van de PvdA over mishandeling tienermeisjes. . de heer H.C. van Schaik (Leefbaar Rotterdam) inzake interetnische spanningen in Feijenoord. . de heer M. Heijmen over "onbetamelijk verkeersgedrag is geen goed voorbeeld".


---- --