Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Oost-Europese landen ook in opkomst als het gaat om telefoneren naar huis Polen bellen het meest, Chinezen het langst

DEN HAAG, 17 juli 2007 - Polen in Nederland bellen het meest naar hun moederland. Maar Chinezen die hier wonen voeren veruit de langste telefoongesprekken met familie en vrienden 'thuis'. Dat concludeert Ortel Mobile uit cijfers over het belgedrag van allochtone Nederlanders en buitenlanders.

Chinezen telefoneren per keer gemiddeld 9,8 minuten met China, ruimschoots meer dan de 5,4 minuten die Nigerianen nodig hebben voor een telefoongesprek met het thuisfront. Marokkanen bezetten de derde positie met 4,5 minuten.

Verrassend
Polen die in Nederland verblijven voeren weliswaar minder lange telefoongesprekken (4,3 minuten), ze bellen wel het vaakst naar hun geboorteland. Ze worden op ruime afstand gevolgd door Turken en Marokkanen. Een noviteit, want de Polen stoten daarmee de Turken en Marokkanen van de troon. Enigszins verrassend, vindt Wilfred Rottier (Vice President Sales & Marketing Ortel Mobile). "Vorig jaar nog lieten onze cijfers zien dat Turkije, Marokko en Suriname de meest gebelde bestemmingen waren vanuit Nederland", verduidelijkt Rottier. "Polen stond toen nog niet eens in de top-3. In één jaar tijd is dat helemaal veranderd."

Sterke band
Verklaring daarvoor is volgens Rottier het sterk groeiende aantal Polen dat in Nederland komt werken. "Deze 'new work force' is hier voor het merendeel tijdelijk. Ze hebben een sterke band met het thuisland en onderhouden die door regelmatig en lang te bellen. Veel Turken en Marokkanen in Nederland wonen hier permanent en hebben de Nederlandse nationaliteit. Ook zij bellen met zeer grote regelmaat naar het thuisland, maar de Polen spannen op dit moment toch wel de kroon.

Open grenzen
Rottier verwacht dat deze trend zich de komende jaren gaat voortzetten. Dankzij de open grenzen voor arbeiders uit Oost-Europa en het afschaffen van werkvergunningen zal het aantal inwoners dat hier komt werken alleen nog maar groeien. "We zien al dat bellen naar Bulgarije en Roemenië behoorlijk in opkomst is", aldus Rottier. "Ik verwacht dat deze landen gaan stijgen in de top 10 van meest gebelde bestemmingen. Met Polen voorlopig als de onbetwiste koploper." En waarom Chinezen veruit het langst aan de telefoon hangen? Rottier kan het niet met zekerheid zeggen. "Feit is dat ze minder vaak bellen, dus misschien willen ze die keren dat ze bellen voluit benutten? Of ze zijn gewoon langer van stof, daar durf ik me niet op vast te pinnen."

Top 5 meest gebelde bestemmingen vanuit Nederland:
1. Polen

2. Turkije

3. Marokko

4. Suriname

5. Nederlandse Antillen

Top 5 langste gesprekken vanuit Nederland
(gemiddelde gespreksduur)


1. China (9,8 minuten)

2. Nigeria (5,4 minuten)

3. Marokko (4,5 minuten)

4. Polen (4,3 minuten)

5. Nederlandse Antillen (4,2 minuten)


---

Mededeling voor de pers,