ABVAKABO FNV

Onaantrekkelijk eindbod werkgevers gehandicaptenzorg

Er is nog steeds geen nieuwe cao voor de gehandicaptenzorg. Het eindbod dat de werkgevers in juni deden, is op meerdere punten onaantrekkelijk.

Op 19 juni werd er een ultieme poging gedaan om alsnog na 6 onderhandelingsdagen tot een akkoord te komen. De VGN (werkgeversvertegenwoordiging Gehandicaptenzorg) kwam met een eindbieding.

De VGN noemt in haar berichtgeving een loonstijging van 5,02% over 21 maanden, bestaande uit:

* per 1 augustus 2007: een structurele salarisverhoging van 1,8%
* op 1 maart 2008: een structurele salarisverhoging van 2,6%
* verhoging eindejaarsuitkering met 0,62% tot 5,07% per december 2008

Als vakbonden berekenen wij het loonbod over hele jaren. Wij komen dan als volgt uit:

* 0,75% structureel over 2007

* 2,17% structureel over 2008

* ophoging van de eindejaarsuitkering van 0,62%

Als wij dit optellen, komen we op 3,55% over 21 maanden en net op de 5,02% van de VGN. Hoewel uw salaris dus met 5,02% onhoog gaat, levert het u over de genoemde jaren 3,55% op. (Hierbij hebben we geen rekening gehouden met de 1% die u vanuit de vorige cao per 1 januari 2007 hebt ontvangen).
En vervolgens levert u er ook nog iets voor in, namelijk vakantiedagen. Dan ziet het plaatje er als volgt uit: 45-plussers leveren 14,4 uur vakantie in en 50-plussers 21,6 uur. Het geld dat vrij komt, wil de VGN stoppen in een eindejaarsuitkering van 0,62% voor elke werknemer, die dus gedeeltelijk betaald wordt door de groep vanaf 45 jaar. Gezien onze looneis van 3% voor 2007 is het bod van VGN volstrekt onvoldoende.

Leeftijdsuren en seniorenregeling

Volgens de VGN waren werkgevers en werknemers elkaar dicht genaderd op het punt van de leeftijdsuren, maar dit is een wat rooskleurige voorstelling van zaken. Het zonder meer inleveren van leeftijdsuren vanaf 45 jaar vinden wij niet acceptabel. Ook wekt VGN de indruk dat de bonden het ermee eens dat de 55+-regeling niet meer voldoet. De bonden vinden dat de huidige regeling nog prima voldoet! Sterker nog, aantasting van de 55+-regeling is voor de bonden onbespreekbaar. Dit wordt bij herhaling duidelijk gemaakt door de leden.

Werktijden

Er is ook nog onenigheid over de jaarurensystematiek (JUS). Wij zijn van mening dat we onvoldoende afspraken hebben kunnen maken over werktijden. Wij steunen wel het voorstel van de werkgevers om de JUS te gaan gebruiken, maar niet op een vrijblijvende wijze zoals de VGN wil. De bonden willen dat werknemers op basis van gelijkwaardigheid invloed kunnen hebben op hun werktijden.

Het een en ander kunt u nalezen in onze nieuwsbrief van 16 juli 2007. U kunt naar aanleiding van deze brief reageren via e-mail: . Na de zomer komen de bonden weer bij elkaar en zullen u vervolgens informeren over de volgende stap.