Gemeente Capelle a/d IJssel

Berichten uit het college

Datum: 17-07-2007

Nummer: 28

Op dinsdag 17 juli 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Kortingsbrief Sport en Cultuur
Het college besloot de leeftijdsgrens voor de Kortingsbrief Sport en Cultuur te verlagen naar 4 jaar, in plaats van 6 jaar. Met de kortingsbrief krijgen kinderen van ouders met een minimuminkomen een korting van maximaal E 135,- per jaar op sportieve en culturele activiteiten. Ook besloot het college de eigen bijdrage van de vangnetregeling schoolzwemmen te vergoeden voor gezinnen met een minimuminkomen, aanvullend op de kortingsbrief.

Begroting, meerjarenbegroting en jaarverslag Recreatieschap Hitlandbos Het college heeft het conceptraadsvoorstel en -raadsbesluit over de Begroting 2008, Meerjarenbegroting 2009-2011 en Jaarverslag 2006 van de gemeenschappelijke regeling Recreatieschap Hitlandbos vastgesteld.

Jaarverslag Wet Kinderopvang 2006
Het college heeft het jaarverslag over de uitvoering van de Wet Kinderopvang in 2006 vastgesteld. Uit het verslag blijkt dat de GGD in niet alle kinderopvanginstellingen heeft geïnspecteerd. Dit was onmogelijk doordat de invoering van de Wet Kinderopvang de GGD veel tijd kostte. De GGD heeft in de Capelse kinderopvanginstellingen geen ernstige misstanden aangetroffen. Wel scoren sommige instellingen onvoldoendes. Bij een volgende inspectie moet dit verbeterd zijn.

Vergunning voor aanbrengen reclame op Eneco-objecten Burgemeester en wethouders namen het besluit om voor één jaar een vergunning te verlenen aan Bizon Buitenreclame voor het aanbrengen van reclame op Eneco-objecten. De gemeente en Eneco werken hieraan mee, omdat Bizon er als tegenprestatie voor zorgt dat van alle Eneco-objecten de graffiti (blijvend) wordt verwijderd.

Plan van aanpak de Hoeken
Om de sociale cohesie te verbeteren, heeft de gemeente samen met Com.wonen een plan van aanpak voor de Hoeken gemaakt. Het college heeft dit plan vastgesteld. De helft van de kosten voor de uitvoering van dit plan, E 128.750,- komt ten laste van het budget sociale cohesie. Belangrijkste acties zijn: kinder- en jongerenwerk gericht op de Hoeken, het project mentor in de buurt en het intensiever schoonhouden van de buitenruimte. Andere wijken waar de gemeente de sociale samenhang gaat verbeteren zijn de Hoven, de Rondelen, de Bongerd, de Wingerd en Schollevaar-West.

Aanslagen gemeentelijke heffingen oninbaar verklaard Het college besloot een bedrag van E 278.422,- aan gemeentelijke heffingen oninbaar te verklaren en dit bedrag ten laste te brengen van de voorziening dubieuze debiteuren. Conform de aanbeveling van de accountant wordt in 2007 eenmalig een dotatie van E 245.000,- toegevoegd aan de voorziening dubieuze debiteuren. Dit wordt betrokken bij de Najaarsnota 2007. Eveneens besloot het college met ingang van 2008 een structurele dotatie van E 92.000,- te doen aan dezelfde voorziening en dit te betrekken bij de afwegingen voor de eerste begrotingswijziging 2008.

Invoering en financiering schakelklassen
Het college heeft ingestemd met het voorstel om op elf Capelse basisscholen te starten met zogeheten schakelklassen. Schakelklassen zijn bestemd voor leerlingen met een grote achterstand in de beheersing van de Nederlandse taal. In de schakelklas krijgen deze leerlingen intensief taalonderwijs, zodat zij voldoende zijn bijgespijkerd om op hun eigenlijke niveau te kunnen deelnemen aan het reguliere onderwijs. De Capelse schakelklassen beginnen vanaf het schooljaar 2007 - 2008, voor een periode van drie jaar. Daarna wordt de methode geëvalueerd.

Overeenkomsten met Zilveren Kruis Achmea over een collectieve zorgverzekering en aanvullende zorgverzekeringen Het college heeft besloten een overeenkomst met Zilveren Kruis Achmea (ZKA) over een collectieve zorgverzekeringsovereenkomst uitkeringsgerechtigden en een collectieve overeenkomst aanvullende zorgverzekeringen voor klanten van Sociale Zaken aan te gaan. Dit betekent dat klanten van Sociale Zaken die bij ZKA een zorgverzekering afsluiten vijf procent korting op premie basisverzekering en tien procent op de premie voor de aanvullende verzekering krijgen.

Convenant Toezicht en Winkelbeveiliging De Koperwiek opgezegd Het college nam kennis van het besluit van de ondernemingsvereniging en de eigenaren van De Koperwiek om het convenant Toezicht en Winkelbeveiliging stadscentrum De Koperwiek op te zeggen. Omdat beide partijen vinden dat de veiligheid in en om het winkelcentrum niet onder druk mag komen te staan, hebben zij afgesproken dat de beveiligers en toezichthouders twee keer per week de werkzaamheden afstemmen. Bovendien hebben beide toezichtorganisaties - naast de gemeente, ondernemers en eigenaren - zitting in de begeleidingsgroep die zich met het verkrijgen van het Keurmerk Veilig Ondernemen bezighoudt.

Borgstelling Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden Het college heeft besloten borg te staan voor een lening van E 6.200.000,- aan de Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie Bejaarden (SGBB), verstrekt door de Bank Nederlandse Gemeenten. Dit geld dient als onderpand voor de bouw van 80 appartementen in Capelle aan den IJssel.


---