Mali: lastige klus voor aidsvoorlichters 17 juli 2007, Bamako - Soraya weet nog goed wat haar oom haar over hiv en aids vertelde. Dat het een project was om geld los te krijgen van rijke landen, dat zij er nooit mee te maken zouden krijgen en dat blanken de ziekte hadden uitgevonden.

Een groep aidsvoorlichters op een schoolplein in Moussabougou. Foto: Unicef Mali/Alavo
Een groep aidsvoorlichters op een schoolplein in Moussabougou. Foto: Unicef Mali/Alavo

De 15-jarige Soraya geeft voorlichting aan leeftijdgenoten in Moussabougou, een dorp even buiten Bamako in Mali. Ze praat met haar klasgenoten, vrienden en familie openlijk over hiv en aids. "Ik moest echt de tijd nemen om mijn oom uit te leggen dat iedereen hiv kan krijgen, of je nu arm of rijk bent, gelovig of ongelovig," herinnert ze zich.

Het valt ook niet mee om haar vrienden goede voorlichting te geven. "Het is lastig om ze ervan te overtuigen dat ze condooms moeten gebruiken of niet aan seks moeten doen, want ze drijven vaak de spot me me. Ik blijf er hoe dan ook over praten en nu geloven de meesten van hen me wel, omdat ze hetzelfde op radio en tv horen. Ik heb nog geen vriendje, maar als dat gebeurt ga ik niet onbeschermd met hem naar bed."

Bewustwordingsproject
Soraya is het enige meisje binnen haar familie dat naar school gaat. Haar twee zussen zijn voor hun achttiende jaar uitgehuwelijkt en gingen daarom van school af. Soraya vindt leren leuk en wil later arts worden.

Haar school doet mee aan een bewustwordingsproject op het gebied van hiv en aids, dat in samenwerking met de lokale organisatie ASDAP is opgezet. Onderwijzers van zes scholen, waaronder die van Soraya, hebben negen dagen lang een training gekregen. Daarna werden gedurende drie maanden 70 leerlingen tot voorlichters opgeleid.

Bijzondere discussies
Het project is succesvol, omdat de meeste leerlingen nu het belangrijkste over hiv en aids weten en over onderwerpen als seksualiteit en condoomgebruik durven praten. Het dorp waarin Soraya woont is erg conservatief en daarom is het heel bijzonder dat de leerlingen zo vrijelijk hierover met elkaar in discussie gaan.

Mali behoort tot de armste landen van de wereld en ruim de helft van de bevolking is jonger dan 18 jaar. Hoewel 1,7 procent van de inwoners van Mali kampt met hiv of aids, gebruikt slechts 30 procent van de jonge mannen en 14 procent van de jonge vrouwen condooms.

Ook op andere scholen
Het project op Soraya's school zal ook op andere scholen in Mali worden ingezet om kinderen bewust te maken van de gevaren van hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Unicef en het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria steunen dit project, om ervoor te zorgen dat aan het eind van 2009 meer dan 400 onderwijzers en 600 leerlingen in Mali aidsvoorlichting kunnen geven.