Fujifilm


S5700
Nieuwe praktijktest FUJIFILM FinePix S5700
17 Jul 2007

Na het grote succes van het Rembrandtfestival vorige jaar heeft de stad Leiden besloten om ook dit jaar weer een festival op te zetten. Dit was weliswaar in een kleinere opzet, maar toch nog groot genoeg om er een paar uurtjes zoet mee te zijn. Over de gehele stad waren activiteiten te bekijken en te fotograferen. Zo werden er op diverse locaties kluchten opgevoerd of kon je verrast worden door straattoneel. De FUJIFILM FinePix S5700 camera is met zijn grote zoombereik uitstekend geschikt om dit soort evenementen vast te leggen. Met de groothoek kun je prima groepsfotos maken en met de tien maal zoomlens kunnen makkelijk spontane portretten gemaakt worden vanaf een kleine afstand. Het grote LCD-scherm was het grootste gedeelte van de tijd goed te gebruiken, maar bij zeer fel zonlicht op doorzichtzoeker. Het LCD geeft 100% van het opgenomen beeld weer zodat u later thuis niet door half afgesneden hoofden verrast zal worden.

Om met de felle zon toch makkelijk en snel te kunnen fotograferen werd de camera veel in de stand Natural Light & Flits gebruikt. Hierbij maakt de camera binnen een halve seconde twee fotos de eerste zonder en de tweede met flits. De FinePix S5700 is voorzien van het FUJIFILM i-Flash flitsmeetsysteem en zorgt hierdoor voor perfect uitgelichte en uitgebalanceerde flitsfotos.

Zoals alle FUJIFILM cameras zijn ook bij de S5700 de kleuren zeer natuurgetrouw. Bij sommige onderwerpen is het soms wenselijk om een persoonlijke impressie te geven van het geen je ziet. Zo wil ik graag mijn landschapsopnames wat krachtiger van kleur hebben. Om dit te bereiken kun je kiezen uit het gebruik van een ouderwets opschroefbaar polarisatiefilter . Hierdoor worden de kleuren en het contrast krachtiger en verdwijnen eventuele hinderlijke schitteringen op water. Bij deze test had ik geen filter in de juiste filtermaat, maar de Landschapsstand op de camera weet qua kleur aardig in de buurt te komen. De lucht wordt mooi blauw en ook de kleur rood komt krachtig naar voren. Bij een toneelvoorstelling over het leven van Rembrandt, half in de zon en half in de schaduw, was het eindresultaat niet geheel met wat ik zelf voor ogen had. Door de camera in de P-stand te zetten, ipv op de automaat, kun je de kleurmeting van de camera beïnvloeden. Bij fel zonlicht kies je dan voor de stand bewolkt . Door deze instellingen zullen alle kleuren verschoven worden naar veel warmere en geel/bruingele kleuren. Deze instelling zorgde voor warme kleuren zodat de fotos door Rembrandt zelf geschilderd leken!

Al met al kom ik tot de conclusie dat de camera niet alleen op de automaat goed werkt ,maar dat er nog tal van handige/zinvolle aanpassingen mogelijk zijn voor de meer creatievere gebruiker.

TESTFOTOS:

In het FUJIFILM FinePix Fotoalbum staan alle testfotos met de exif-informatie intact. Hierdoor is het mogelijk om precies te zien hoe alle fotos gemaakt zijn. Klik op de foto hieronder om de fotos te bekijken.