Ingezonden persbericht

Nederlandse ondernemingen nog niet klaar voor AEO

IBS houdt onderzoek onder productiebedrijven en groothandels

Nieuwegein, 17 juli 2007 - Productiebedrijven en groothandels weten niet wat ze met het certificaat Authorised Economic Operator (AEO) aanmoeten. Dat blijkt uit een onderzoek van softwareleverancier IBS onder 57 ondernemingen in die sector. De houders van het certificaat krijgen vanaf 1 januari 2008 onder meer voorrang bij douanecontroles. Dat AEO belangrijk is, daar is 70 procent van de Nederlandse organisaties die van AEO op de hoogte zijn, het mee eens. Maar wat er precies moet gebeuren om aan de certificeringnormen te voldoen, daar blijven de respondenten het antwoord schuldig op.

De AEO-certificering speelt in op de snel veranderende regelgeving en de aandacht voor een veiligere goederenstroom. Sinds 11/9 zijn de veiligheidsmaatregelen sterk aangescherpt en ook Europa werkt aan nieuwe wetgeving, inclusief extra douanecontroles en een betere en strengere informatieverstrekking. In lijn daarmee kunnen bedrijven vanaf 1 januari 2008 gecertificeerd worden als Authorised Economic Operator. Het certificaat kan vanaf 1 september 2007 worden aangevraagd.

Voordelen
De certificering is geen verplichting, maar de voordelen zijn legio. Zo krijgt een AEO-gecertificeerd bedrijf minder te maken met douanecontroles, kondigt de douane een controle vooraf aan en krijgt de onderneming via een 'Green lane' voorrang. Naast het veiligheidsaspect brengt een AEO-certificaat nog andere voordelen met zich mee: een bedrijf met een AEO-keurmerk wordt gezien als een betrouwbare partij en er kan een aanzienlijke tijd- en kostenbesparing worden gerealiseerd.

Zeventig procent van de ondervraagden die van AEO op de hoogte zijn, vindt de certificering voor hun organisatie belangrijk en ruim een derde verwacht een voordeel van AEO-gecertificeerde ketens. Toch menen zes op tien ondernemingen niet aan de eisen te voldoen en is slechts de helft daarvan ook actief bezig met het inrichten van de organisatie volgens de certificeringnormen.

Veel onduidelijkheid
Voor de respondenten, voornamelijk logistiek managers en algemeen directeuren, is onduidelijk wat een bedrijf moet doen om aan de normen te voldoen. Slechts twee procent is op de hoogte dat er eisen worden gesteld aan de bedrijfssoftware en geen van de ondervraagden weet of de eigen software al dan niet voldoet. Bedrijven die in aanmerking voor het certificaat willen komen, moeten beschikken over deugdelijke handels- en vervoersadministratie die passende douanecontroles mogelijk maken.

"Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel onduidelijk is over de AEO-certificering. Er moet dus op dat vlak duidelijk nog heel wat gebeuren," zegt Leon van Amersvoort van IBS. Hij verwacht dat de AEO-certificering voor veel bedrijven een must wordt om de snelheid van de bedrijfsvoering te waarborgen. "Het is pure noodzaak dat internationaal opererende productiebedrijven en groothandels op korte termijn hun software zullen moeten aanpassen om met deze ontwikkeling mee te gaan."

Over IBS
IBS is de nummer 1 in bedrijfssoftware voor middelgrote bedrijven. IBS ontwikkelt en implementeert al 30 jaar bedrijfssoftware voor meer dan 5000 klanten in 40 landen. Bedrijfssoftware voor HRM & payroll, financieel management en supply chain & ERP. IBS Nederland is een 100% dochter van de beursgenoteerde Zweedse IBS Group, marktleider op het gebied van supply chain-software, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Stockholm. Kijk voor meer informatie op: www.ibs.nl