Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

> Collectieve regeling
Collectieve regeling
Geen individuele verpakkingsverplichtingen voor kleine ondernemingen

Het HBD heeft een collectieve regeling getroffen waarmee voor een groot deel van de sector wordt voldaan aan het Besluit Verpakkingen. Het HBD neemt de verplichtingen over van de individuele ondernemer. Daarvoor is een overeenkomst gesloten met Nedvang. De collectieve regeling geldt voor alle detailhandelsondernemingen die per jaar minder dan 15.000 kilo verpakkingen in omloop brengen. Bedrijven met meer dan 15.000 kilo verpakkingen vallen niet onder de collectieve regeling. U kunt uw verpakkingsverbruik berekenen met de Verpakkingstool.
Dit jaar geen kosten
Aan de collectieve aansluiting zijn dit jaar geen extra kosten verbonden voor de ondernemer. Als u zich al heeft aangemeld bij Nedvang en ook al betaald heeft krijgt u het bedrag (⬠40,00) automatisch teruggestort. De regeling levert u ook op een andere manier geld op: u hoeft zich namelijk niet meer individueel aan te melden. Dat spaart u tijd en moeite. Geschat wordt dat de regeling in totaal voor de sector zoân 60 miljoen euro aan (administratieve) lasten bespaart.

Gevolgen Besluit Verpakkingen zonder collectieve regeling In het Besluit Verpakkingen van 2006 werden winkeliers en markthandelaren verantwoordelijk gesteld voor het innemen en recyclen van verpakkingen die zij in omloop brachten. Ook moesten zij zich inspannen om zo min mogelijk verpakkingen in omloop te brengen. Gevolg: detaillisten moesten een aparte administratie van hun verpakkingen gaan voeren. En zij moesten gaan betalen voor de inzameling en verwerking ervan. Dat zou voor de detaillisten heel veel papieren rompslomp én kosten (zoân 60 miljoen euro!) hebben betekend. Vandaar dat MKB-Nederland en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel(HBD) zich ingezet hebben om ondernemers die minder dan 15.000 kilo verpakkingen per jaar verbruiken vrij te stellen van deze verplichtingen.