Vilans

Drinken werpt vruchten af

Verbetertraject Eten en Drinken werpt vruchten af

Regelmatig wegen en betere ambiance leiden tot minder ondervoeding

Utrecht, 17 juli 2007 - Regelmatig wegen en een prettige sfeer rond maaltijden zijn belangrijke factoren om ondervoeding te voorkomen en te verminderen. Dit blijkt uit de resultaten van het Zorg voor Beter Verbetertraject Eten en Drinken. Tijdens dit verbetertraject werkten 60 verpleeg- en verzorgingshuizen aan een betere kwaliteit van zorg rond eten en drinken.

Ongeveer een kwart van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen in ons land is ondervoed. De instellingen die aan het Zorg voor Beter Verbetertraject Eten en Drinken deelnamen, hebben extra aandacht geschonken aan deze groep bewoners. De ambiance rond de maaltijden is verbeterd en er wordt meer rekening gehouden met de wensen van bewoners. Hierdoor gaan bewoners vaak beter eten. Door bewoners regelmatig te wegen, kan er sneller worden ingegrepen. Uit metingen blijkt dat de prevalentie van ondervoede bewoners van de deelnemende instellingen in een jaar tijd met zon zes procent is gedaald.

Ondervoeding
Ondervoeding komt veel voor in verpleeg- en verzorgingshuizen. Daar verblijven immers vaak fragiele ouderen of chronisch zieken. Cliënten die te weinig eten en drinken, worden zwakker en zijn extra kwetsbaar voor ziekten. Bovendien blijven ze langer ziek en worden ze onnodig afhankelijk. Om ondervoeding te voorkomen is het belangrijk het probleem op tijd te signaleren en gericht actie te ondernemen als er sprake is van (dreigende) ondervoeding.

Grotere bewustwording en betere samenwerking
De verpleeg- en verzorgingshuizen die deelnamen aan het verbetertraject hebben op alle aspecten van de zorg rond eten en drinken flinke vooruitgang geboekt. Zij zijn zich meer bewust van het belang van goed, lekker en gezellig eten voor hun cliënten. Met bewoners die ondervoed zijn of dreigen te raken, maken medewerkers afspraken over het eten en drinken. Op die manier bieden ze verantwoorde zorg en verbetert de kwaliteit van leven van hun cliënten. G oede samenwerking tussen alle betrokkenen, een andere organisatie van de maaltijdvoorzieningen en een heldere visie op eten en drinken zijn daarbij van essentieel belang.

Over Zorg voor Beter
Het Verbetertraject Eten en Drinken is een onderdeel van Zorg voor Beter. Zorg voor Beter stimuleert organisaties in de langdurende zorg om te werken aan kwaliteitsverbetering en duurzaamheid van de zorg. Dit om iedereen nu én in de toekomst goede zorg te kunnen garanderen. Zorg voor Beter biedt een methodische aanpak, goede voorbeelden en advies van experts. Leren van elkaar staat centraal. Themas die Zorg voor Beter aanpakt zijn bijvoorbeeld valpreventie, medicatieveiligheid, zorg voor mensen met dementie, gedragsproblemen en preventie van seksueel misbruik. Zorg voor Beter is een initiatief van het ministerie van VWS. ZonMw heeft de regie. Vilans en TNO-Kwaliteit van Leven voeren uit.