Vilans
Drinken werpt vruchten af
Verbetertraject Eten en Drinken werpt vruchten af
Regelmatig wegen en betere ambiance leiden tot minder ondervoeding
Utrecht, 17 juli 2007 - Regelmatig wegen en een prettige sfeer rond
maaltijden zijn belangrijke factoren om ondervoeding te voorkomen en
te verminderen. Dit blijkt uit de resultaten van het Zorg voor Beter
Verbetertraject Eten en Drinken. Tijdens dit verbetertraject werkten
60 verpleeg- en verzorgingshuizen aan een betere kwaliteit van zorg
rond eten en drinken.
Ongeveer een kwart van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen
in ons land is ondervoed. De instellingen die aan het Zorg voor Beter
Verbetertraject Eten en Drinken deelnamen, hebben extra aandacht
geschonken aan deze groep bewoners. De ambiance rond de maaltijden is
verbeterd en er wordt meer rekening gehouden met de wensen van
bewoners. Hierdoor gaan bewoners vaak beter eten. Door bewoners
regelmatig te wegen, kan er sneller worden ingegrepen. Uit metingen
blijkt dat de prevalentie van ondervoede bewoners van de deelnemende
instellingen in een jaar tijd met zon zes procent is gedaald.
Ondervoeding
Ondervoeding komt veel voor in verpleeg- en verzorgingshuizen. Daar
verblijven immers vaak fragiele ouderen of chronisch zieken. Cliënten
die te weinig eten en drinken, worden zwakker en zijn extra kwetsbaar
voor ziekten. Bovendien blijven ze langer ziek en worden ze onnodig
afhankelijk. Om ondervoeding te voorkomen is het belangrijk het
probleem op tijd te signaleren en gericht actie te ondernemen als er
sprake is van (dreigende) ondervoeding.
Grotere bewustwording en betere samenwerking
De verpleeg- en verzorgingshuizen die deelnamen aan het
verbetertraject hebben op alle aspecten van de zorg rond eten en
drinken flinke vooruitgang geboekt. Zij zijn zich meer bewust van het
belang van goed, lekker en gezellig eten voor hun cliënten. Met
bewoners die ondervoed zijn of dreigen te raken, maken medewerkers
afspraken over het eten en drinken. Op die manier bieden ze
verantwoorde zorg en verbetert de kwaliteit van leven van hun
cliënten. G oede samenwerking tussen alle betrokkenen, een andere
organisatie van de maaltijdvoorzieningen en een heldere visie op eten
en drinken zijn daarbij van essentieel belang.
Over Zorg voor Beter
Het Verbetertraject Eten en Drinken is een onderdeel van Zorg voor
Beter. Zorg voor Beter stimuleert organisaties in de langdurende zorg
om te werken aan kwaliteitsverbetering en duurzaamheid van de zorg.
Dit om iedereen nu én in de toekomst goede zorg te kunnen garanderen.
Zorg voor Beter biedt een methodische aanpak, goede voorbeelden en
advies van experts. Leren van elkaar staat centraal. Themas die Zorg
voor Beter aanpakt zijn bijvoorbeeld valpreventie,
medicatieveiligheid, zorg voor mensen met dementie,
gedragsproblemen en preventie van seksueel misbruik. Zorg voor Beter
is een initiatief van het ministerie van VWS. ZonMw heeft de regie.
Vilans en TNO-Kwaliteit van Leven voeren uit.