Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Meerderheid raad akkoord met nieuw systeem afvalinzameling

BARENDRECHT (dinsdag 17 juli 2007) ­ Een meerderheid van de raad gaat akkoord met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om over te gaan op ondergrondse afvalinzameling met in uitzonderingssituaties (lintbebouwing en andere fysieke onmogelijkheden) kliko's. Dit is de belangrijkste uitkomst van de openbare raadsvergadering van maandagavond 16 juli. Het besluit houdt naast de invoering van ondergrondse afvalinzameling onder meer in het afschaffen van de diftarsystematiek, wat inhoudt dat betaald wordt voor de hoeveelheid afval die aangeboden wordt. Verder is besloten dat er een differentiatie wordt aangebracht in de jaarlijkse afvalstoffenheffing voor éénpersoons-, tweepersoons- en meer (dan twee) persoonhuishoudens. Ook wordt gestopt met het gescheiden inzamelen van groente- en fruitafval, omdat de huidige verbrandingstechnieken even goed voor het milieu zijn als composteren. Om afvalscheiding te stimuleren wordt het tuinafval wel apart opgehaald en wordt het aantal glasbakken uitgebreid van 26 naar 40. Tot slot wordt op het ge- meentelijk afvalaanbiedstation een scheiding voor houtinzameling doorgevoerd naar soort en kwali- teit. Nu wordt al het afvalhout bij elkaar ingezameld.

Aanleiding voor het voorstel om de afvalinzameling van huishoudelijk afval te wijzigen zijn het geconstateer- de ontwijkgedrag van 20% (afvaltoerisme) en het niet behalen van de scheidingsdoelstellingen voor huis- houdelijk afval. Het voorstel van het college houdt daarom in hoofdzaak in het stoppen met een systeem waarbij de vervuiler betaalt, inzameling via ondergrondse containers en uitbreiding van mogelijkheden om afval te scheiden. De gemeenteraad stemde gisteravond in met het voorstel van het college voor inzameling van huishoudelijk afval. Wethouder Simon Zuurbier (Milieu) zegde toe de komende maanden aan de slag te gaan met het opstellen van een invoeringsplan voor de ondergrondse afvalinzameling en de aanvullende voorstellen. Naar verwachting is dit plan binnen vier tot zes maanden afgerond. In dit plan wordt de feitelijke invoering van een nieuw afvalsysteem gedetailleerd uitgewerkt.

Het agendapunt was voor D66 en GroenLinks aanleiding om een amendement in te dienen, waarin zij voor- stellen het huidige systeem van de blauwe zak deze raadsperiode voort te zetten en in het najaar 2009 de inzameling van huishoudelijk afval, mede gelet op de geplande overige aanpassingen en toename van voor- lichting en handhaving opnieuw te evalueren. Dit amendement werd verworpen met 11 stemmen voor en 13 stemmen tegen.

Centrumontwikkeling
In overeenstemming met de motie van 10 juli is maandagavond het agendapunt betreffende de Centrum- ontwikkeling van de agenda gehaald. Op 4 september zal de beraadslaging van de commissie Ruimte hero- pend worden. De commissie kan dan de raad adviseren over de begrenzing van het plangebied en eventue- le aanvullende onderzoeksopdrachten.

Wel stemde een meerderheid van de raad in met de vestiging van gemeentelijk voorkeursrecht voor locatie `Centrum 't Vlak' en locatie `Centrum Keerweer, 't Weerom en de Binnenlandse Baan'.

Noot voor de pers,