Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van dinsdag 17 juli 2007

School- en studietoelagen 2007-2008

Naar school gaan, verder studeren kost geld. En elk kind, elke jongere heeft recht op onderwijs. Daarom geeft de Vlaamse overheid toelagen aan leerlingen en studenten uit gezinnen die het financieel moeilijker hebben. Een toelage levert een mooie bijdrage om de kosten in het secundair of hoger onderwijs draaglijk te maken.

Secundair onderwijs: schooltoelage

Nieuw: gunstiger voorwaarden!

Het nieuwe decreet betekent een grote sprong voorwaarts voor leerlingen in het secundair onderwijs. Vanaf 1 september 2007 komen meer leerlingen in aanmerking voor een schooltoelage. Dat komt omdat de voorwaarden versoepeld zijn: de inkomensgrenzen zijn fors opgetrokken. Daardoor zal ongeveer 1 op de 4 leerlingen een schooltoelage krijgen. Tegelijkertijd wordt het bedrag van de toelage verhoogd.

Afhankelijk van het gezinsinkomen en het aantal personen ten laste variëren de toelagen van het secundair onderwijs van 70 euro tot 2633 euro per schooljaar. De gemiddelde toelage bedraagt 250 euro.

Nieuw is ook dat het recht op een schooltoelage gekoppeld wordt aan de aanwezigheid op school. Spijbelen en schoolverzuim staan immers een succesvolle schoolloopbaan in de weg. Een leerling die twee jaar na elkaar te veel spijbelt, kan zijn recht op de schooltoelage verliezen. Die maatregel sluit aan bij het spijbelactieplan, een geheel van initiatieven in de school om deze problematiek grondig aan te pakken.

Vanaf 1 september 2008 (volgend jaar dus) worden de schooltoelagen uitgebreid naar het basisonderwijs: kleuters en leerlingen uit het lager onderwijs komen vanaf dan ook in aanmerking voor een toelage. Hoe vroeger een kind naar school gaat, hoe meer kansen het krijgt om met succes de school te doorlopen. Het begint al bij de kleuterschool. Kinderen die op jonge leeftijd naar de kleuterschool gaan en weinig dagen missen, hebben een voorsprong op andere kinderen bij de overgang naar het eerste leerjaar. Net zoals in het secundair onderwijs moeten de kleuters en leerlingen voldoende aanwezig zijn om een schooltoelage te krijgen.

Hoger onderwijs: studietoelage

Zoals vorig jaar kunnen studenten in aanmerking komen voor een vast aantal studietoelagekredieten: twee bachelors, één master, één voorbereidingsprogramma, één schakelprogramma en één lerarenopleiding als vervolgopleiding. Daarnaast biedt het jokerkrediet een opvangnet voor studenten die niet geslaagd zijn of die van studierichting willen veranderen. Ook wie gaat studeren in een van de veertig landen binnen de Europese Hogeronderwijsruimte behoudt zijn studietoelage.

Voor het hoger onderwijs bedraagt de minimumstudietoelage per academiejaar 210,24 euro. De maximale toelage bedraagt 3253,61 euro voor een kotstudent en 1952,80 euro voor een niet-kotstudent.

Voorwaarden

Wie een school- of studietoelage wil krijgen, moet voldoen aan drie voorwaarden: nationaliteitsvoorwaarden, pedagogische en financiële voorwaarden. Verdere uitleg vindt u in de folders of op www.studietoelagen.be (http://www.studietoelagen.be/).

Folders, leaflet, brochure

Meer informatie vindt u in de vernieuwde brochure, folders en in het leaflet voor de leerlingen van het secundair onderwijs.

De folders en leaflets worden verspreid via de Vlaamse infozuilen in gemeentehuizen en bibliotheken en via de OCMW's. Ze zijn ook beschikbaar bij de scholen, hogescholen en universiteiten. De folders kunnen eveneens aangevraagd worden via 1700, het gratis nummer van de Vlaamse overheid. Op dat nummer kunt u ook terecht met vragen. Daarnaast kunt u de brochure en alle publicaties downloaden van de website www.studietoelagen.be (http://www.studietoelagen.be/).

Online aanvraag

Nieuw: nu ook voor secundair onderwijs!

Vanaf 15 augustus 2007 kunt u de toelage online aanvragen: zowel voor hoger onderwijs als voor secundair onderwijs. De online aanvraag verloopt veel sneller en eenvoudiger dan de papieren aanvraag: u moet een minimumaantal gegevens invullen, u krijgt haast geen kans om fouten te maken, u spaart dus tijd én geld (geen postzegels, geen papier). Groot voordeel is dat u de aanvraag voor secundair én hoger onderwijs in één keer kunt indienen (als gezinsdossier). Bovendien moet u ook minder documenten meesturen dan vroeger. De online aanvraag is veruit het gemakkelijkst, daarom worden de papieren aanvraagformulieren in een kleinere oplage dan vroeger verspreid.

Uiterste indieningsdatum

U kunt uw aanvraag voor 2007-2008 indienen tot 30 juni 2008.

Hulp bij aanvraag

De afdeling Studietoelagen komt naar u toe!

In november en december 2007 organiseert de afdeling Studietoelagen infodagen in een aantal steden en gemeenten. Op zo'n infodag beantwoorden de medewerkers alle vragen over school- en studietoelagen en helpen persoonlijk met het (online) invullen van de aanvraag.

Alle praktische informatie over de infodagen vindt u op de website www.studietoelagen.be (http://www.studietoelagen.be/).

Bezoekdagen in de provincies en in Brussel

Wie hulp nodig heeft bij de aanvraag, kan ook het hele jaar door terecht bij de provinciale meldpunten en in Brussel. Elke maandag- en woensdagnamiddag is er bezoekdag en kunt u persoonlijke hulp krijgen bij de aanvraag, zowel voor secundair als hoger onderwijs.

Alle praktische informatie over de bezoekdagen vindt u op de website www.studietoelagen.be (http://www.studietoelagen.be/).

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Contactpunt Vlaamse Infolijn
Tel: 1700
Email: 1700@vlaanderen.be

Url: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1184644817382