Gemeente Buren


Onderzoek: Herhuisvesting in gemeentehuis Lienden niet haalbaar

Er heeft een extern onderzoek in opdracht van de gemeenteraad plaatsgevonden of herhuisvesting in het voormalig gemeentehuis te Lienden een realistische mogelijkheid is. Duidelijk is dat dit geen optie is. Het gebouw heeft een te gering kantooroppervlak en geen ruimte voor overige noodzakelijke ruimtes , voldoet niet aan de Arbo-eisen en heeft niet genoeg parkeerruimte.

In 1999 was al een soortgelijk onderzoek uitgevoerd en dat resulteerde in de planning voor een nieuw gemeentehuis.

De resultaten van de twee andere onderzoeken, de sell- and-lease-constructie en gedeeltelijke verhuur van het gemeentehuis worden na de zomer verwacht.

Kantoorvloeroppervlakte voor medewerkers te gering

De resultaten van het onderzoek geven aan, dat er aan netto kantoorvloeroppervlakte 1.588 m2 beschikbaar is. Voor 169 werkplekken en 5 werkplekken t.b.v. het college is mimimaal 2.455 m2 vereist. Bij de berekening van het aantal werkplekken is nog geen rekening gehouden met gewenste werkplekken voor stagiaires, accountants en diverse projectleiders.

Overige ruimte te gering

In de calculaties is nog geen rekening gehouden met de noodzakelijke aanwezigheid van:


- de balie


- de raadszaal


- de kantine


- de technische ruimte t.b.v. verwarming/koeling


- de archiefruimte t.b.v. noodzakelijke 2 km archief.

ARBO-eisen

Het onderzoek was gericht op gegevens voor kale kantoorvloeroppervlakte. Er is geen rekening gehouden met technische- en comfortcondities, zoals klimaatbeheersing van de kantoorruimten in relatie tot de huidige ARBO-eisen en het bouwbesluit. Ook veiligheidsaspecten en omgevingsaspecten zijn niet meegenomen. Medio 2000 was de huisvesting al door de Arbeidsinspectie afgekeurd. Vastgesteld kan worden, dat er grote financiële investeringen noodzakelijk zijn om de werkomgeving te kunnen laten voldoen aan de ARBO-eisen.

Parkeerruimte

Er is geen onderzoek gedaan naar de parkeercapaciteit bij het gebouw. Het is bekend dat het parkeerprobleem ter plaatse ernstige overlast voor de omwonenden zorgt.