Leden CNV Publieke Zaak wijzen mobiliteits-cao TNT af

17/07/2007 13:29



CNV



De leden van CNV Publieke Zaak hebben tijdens vier ledenraadplegingen het eind juni bereikte onderhandelingsresultaat over de mobiliteits-cao bij TNT afgewezen. De leden kunnen niet instemmen met de mogelijkheid dat TNT medewerkers vervroegd kan aanwijzen dat ze in de toekomst overcompleet zijn. Ook het punt van de afschaffing van de tegemoetkoming bij toegenomen reistijd is voor de leden niet acceptabel.

De mobiliteits-cao was afgesloten, omdat TNT de komende jaren 7.000 tot 11.000 banen wil schrappen als gevolg van toenemende concurrentie. Met de afspraken in de cao moeten toekomstige reorganisaties en het aangekondigde verlies aan arbeidsplaatsen zonder gedwongen ontslagen kunnen worden opgelost. De meeste pijn zit bij de leden bij artikel 2.3 van de mobiliteits-cao. Hierin is bepaald dat TNT haar medewerkers op individuele basis vervroegd kan aanwijzen voor toekomstige overcompleetheid. Het bedrijf kan medewerkers aanwijzen die in de toekomst hun baan zullen verliezen. Dit gebeurt wel na overleg met de medezeggenschap. Dit aanwijzen vindt plaats op basis van criteria die op dit moment nog niet zijn bepaald.

Vaag
De leden van CNV Publieke Zaak vinden dit vage afspraken. Bestuurder Inge Bakker: "Wanneer is er sprake van onvoldoende effect van het vrijwillig vertrek en wat zijn dan deze nader te bepalen criteria? Dat vooruitlopend op een reorganisatiebesluit mensen kunnen worden aangewezen, schiet veel leden in het verkeerde keelgat. En over welke periode kunnen medewerkers dan op de schopstoel zitten? Allemaal vragen waarop de antwoorden onvoldoende overtuigend waren." Leden van CNV Publieke Zaak zijn bang dat er sprake is van willekeur.

Afschaffen tegemoetkoming reistijd woning-werk
Ook de afschaffing van de tegemoetkoming bij de toename bij reistijd tussen woning en werk viel slecht bij de leden. Veel leden hebben aangegeven hier grote moeite mee te hebben. Zij vrezen hier in de toekomst grote nadelen van te ondervinden. CNV Publieke Zaak zal richting TNT aangeven dat de leden niet in kunnen stemmen met de mobiliteits-cao en wil na de zomer opnieuw gaan praten met het bedrijf over de onstane situatie.