VBO Makelaar ondersteunt belang onderzoek taxatierapporten

17/07/2007 13:20



VBO



VBO Makelaar onderschrijft het belang van het onderzoek naar taxatierapporten dat door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) is neergelegd bij de brancheorganisaties NVM, VBO Makelaar, LMV en RTV. De voorlopige rapportage van VBO Makelaar is in mei jl. teruggekoppeld naar WEW. Van de 83 taxatierapporten die aan de VBO zijn voorgelegd bleken er, na zorgvuldig onderzoek, 17 voldoende 'klachtwaardig' te zijn voor verdere beoordeling door een onafhankelijk Tuchtcollege.

VBO Makelaar is voorstander van snel en doortastend optreden bij foutieve taxaties. Over de periode 2003 - 2006 zijn voor 292.142 uitgebrachte taxaties NHG-garanties verstrekt. Bij 673 taxaties van de diverse brancheorganisaties bleek dat de waarde van het onderpand bij gedwongen verkoop niet was gestegen. Hoewel dit aantal per saldo een fractie is van het totale aantal taxaties dat jaarlijks wordt uitgebracht - zo voert VBO Makelaar gemiddeld circa 45.000 taxaties per jaar uit - is het WEW erop gebrand hard op te treden. VBO Makelaar ondersteunt het WEW hierin. VBO Makelaar waakt over de kwaliteit en reputatie van haar makelaars/taxateurs en betreurt het ten zeerste dat de reputatie van een volledige beroepsgroep door onvolledige, recente berichtgeving wordt afgebroken voordat de Tuchtcolleges van de brancheorganisaties een uitspraak hebben gedaan.

"Met slechte taxateurs moet korte metten worden gemaakt. Gelukkig zijn slechts 5 van de 1000 VBO-makelaars/taxateurs betrokken bij een nader onderzoek van het Tuchtcollege. Dit orgaan zal beoordelen of de klachten tegen deze taxateurs gegrond zijn. De berichtgeving in een groot ochtendblad deze week is naar mijn mening vooralsnog prematuur", aldus Michiel Goofers, directeur VBO Makelaar.





http://www.vbo.nl/thevbo/vboarticles.aspx?vboarticlecategoryId=150&vboarticleId=