Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 17 juli 2007

Centrale Discotheek Rotterdam en NVPI sluiten overeenkomst digitaal lenen muziek

De Centrale Discotheek Rotterdam (CDR) en de branchevereniging van de entertainmentindustrie NVPI hebben een overeenkomst gesloten. Muziekmaatschappijen die lid zijn van de NVPI kunnen vanaf nu via de NVPI toestemming geven om hun muziek digitaal uit te lenen.

Sinds 2005 leent de CDR een gedeelte van haar collectie van 300.000 cd's digitaal uit. Het aanbod bestaat momenteel uit 7.000 albums met klassieke, jazz, wereld- en independent pop muziek. Iedereen in Nederland kan gratis muziek downloaden en deze vervolgens zeven dagen afspelen. Tot nu toe werden maar liefst 750.000 tracks digitaal geleend.

Michiel Laan, directeur van de CDR is blij met de overeenkomst met de NVPI: "Voor ons is het digitaal uitlenen van muziek een vertaling naar het digitale domein van onze traditionele uitleenfunctie, voor de makers en brengers van de muziek is het een 'try before you buy'. Bij ons kun je gratis nieuwe muziek ontdekken en uitproberen. Wij vinden het niet meer dan normaal dat de mensen die er voor zorgen dat de muziek wordt gemaakt en beschikbaar komt daar ook voor worden beloond. Daarom linken we vanuit de digitaal geleende track ook naar de website waar de muziek kan worden gekocht. De overeenkomst met de NVPI maakt het voor ons én voor labels die hun muziek digitaal willen laten uitlenen makkelijker om hierop aan te sluiten."

Paul Solleveld, directeur van de NVPI, zegt: "De DigiLeenovereenkomst met de CDR is een uitstekend voorbeeld van hoe de muziekindustrie erin slaagt de ambitie te realiseren muziek te ontsluiten en beschikbaar te maken aan degenen die er van willen genieten op de manier die hen het beste uitkomt."

Kijk op www.muziekweb.nl voor meer informatie over het digitaal lenen van muziek.

Het digitaal uitlenen van muziek is ontwikkeld door de CDR, met medewerking van Buma/Stemra, NVPI, Bibliotheek.nl en de deelnemende muziekmaatschappijen.



Ingezonden persbericht