Gemeente Den Haag

Is er bij u in de wijk het afgelopen jaar iets gebouwd, opgeknapt of aangelegd waarvan u zegt dat het een aanwinst is voor de buurt, geef het dan op voor de Nieuwe Stad Prijs 2007. Een jury onder voorzitterschap van wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen, maakt in november bekend welke inzending het meest heeft bijgedragen aan het verbeteren van de leefbaarheid, veiligheid en sociale samenhang in een buurt. Er zijn drie prijzen te winnen, de Nieuwe Stad Prijs van tienduizend euro, een prijs voor een klein project van vijfduizend euro en de publieksprijs, ook van vijfduizend euro.

De gemeente heeft de prijs elf jaar geleden ingesteld als blijk van waardering voor de inzet van Haagse burgers en organisaties. De inzendingen kunnen heel divers zijn. Vorig jaar ging de Nieuwe Stad Prijs naar de voormalige Caballerofabriek op de Binckhorst, waar na een verbouwing creatieve en innovatieve bedrijven onder één dak gehuisvest zijn. Voor het eerst in de geschiedenis van de Nieuwe Stad Prijs kreeg de winnaar daarvan vorig jaar ook de publieksprijs. De prijs voor het kleine project ging naar de Stichting De Ooievaart, een groep vrijwilligers die het varen door de Haagse grachten weer mogelijk heeft gemaakt.

Hagenaars en Haagse bedrijven en organisaties kunnen tot 10 september aan de jury laten weten welke projecten moeten meedingen naar de prijzen. De inzendingen kunnen zijn nieuwbouw of renovatie van een gebouw of gebouwencomplex, zoals woningen, winkels of kantoren. Ook is te denken aan een buurtcentrum, een school of een combinatie van dergelijke functies, (her)inrichting van een straat, plein, park of binnenterrein. Het prijzengeld moet besteed worden aan de verdere verfraaiing van het project. Denk daarbij aan het inrichten van een tuin, openbare ruimte of het plaatsen van een kunstwerk. Maar ook het organiseren van straat-/buurtfeest is mogelijk. Het project moet tussen 1 juli 2006 en 1 juli 2007 afgerond zijn. De jury maakt in september bekend welke inzendingen zijn genomineerd. Uit de genomineerden voor de Nieuwe Stad Prijs kan het publiek de winnaar kiezen van de publieksprijs. Deze wordt tegelijkertijd met de andere prijzen in november uitgereikt.

Hagenaars en Haagse organisaties kunnen een project inzenden:
- download het inschrijfformulier van www.denhaag.nl/nieuwestadprijs of

- vraag het inschrijfformulier aan bij de afdeling Communicatie telefoon (070) 353 4118 of e-mail DSOcommunicatie@dso.denhaag.nl.