Claims taxatiefraude onterecht en misleidend

17/07/2007 09:59



LMV Landelijke Makelaars Vereniging



Schoonhoven, 17 juli 2007, 09.45 uur

In krantenpublicatie van dinsdag 17 juli wordt gemeld dat taxatiefraude een vermogen kost. Dit zou blijken uit onderzoek wat door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning vandaag wordt gepresenteerd. Hierbij wordt de indruk gewekt dat één op de drie taxatierapporten niet zou deugen. In het krantenartikel wordt verwezen naar een onderzoek wat door de Nationale Hypotheek garantie zou zijn uitgevoerd. In praktijk heeft de NHG helemaal geen onderzoek verricht inzake mogelijke foute taxaties bij NHG verstrekkingen. Dit onderzoek is gedaan door de vier brancheorganisaties voor makelaars en taxateurs, de Landelijke Makelaars Vereniging LMV, de VBO, RVT en NVM. De bevindingen van de eerste uitkomsten zijn aan de NHG verstrekt.

Ed van de Bijl, directeur LMV:
Wonderbaarlijk dat men nu al met conclusies komt, want de LMV heeft gisteren pas haar eindrapportage verstuurd, deze zal vandaag pas bij de NHG terecht komen. Dat men, zonder over een eindrapport te kunnen beschikken, al conclusies trekt komt op mij onprofessioneel over en schaadt taxateurs. Maar bovenal is de inhoud van het artikel niet in overeenstemming met onze onderzoeksresultaten. Bovendien had men toch wel minstens de moeite kunnen nemen om de juiste informatie boven water te krijgen. Een telefoontje was genoeg geweest om de eindrapportage te ontvangen, maar dat is niet gebeurd.

Uit het onderzoek van de LMV komen de volgende data naar voren: Van alle NHG verstrekkingen die in de periode 2003-2006 (292.142 stuks) zijn afgegeven, zijn er 1897 schade dossiers (0.65%) Bij deze schadedossiers is 74 keer een taxatie uitgebracht door een LMV taxateur, in 3.9% van het totale aantal schadedossiers was een LMV taxateur betrokken, wat neerkomt op 0,025% van het totaal. Van de 74 onderzochte dossiers, kon in 9 gevallen geen verklaring worden afgegeven dat deze als inzichtelijk, begrijpelijk en verklaarbaar kon worden bestempeld, wat neer komt op 12.2%. Hierbij was in 1 geval sprake van mogelijke fraude, in 1.35%. Dit, terwijl het artikel meldt dat er sprake is van 1 op de 3, terwijl in werkelijkheid er sprake is van 1 op de 74. Op deze wijze wordt er in mijn opinie tendentieus bericht gegeven. Uit het onderzoek is duidelijk naar voren gekomen dat het overgrote deel van de schadedossiers te maken hebben met de veilingsystematiek. De panden worden geveild voor een laag bedrag, om vervolgens binnen afzienbare tijd (soms binnen 24 uur) tegen fenomenale winsten weer te worden doorverkocht. In ongeveer 75% van de onderzochte dossiers zien we dit gebeuren. Op basis van de onderzoeksgegevens kan de gestelde claim in het artikel inzake taxatiefraude dan ook niet worden onderschreven. Hierdoor zijn taxateurs onterecht in een kwaad daglicht gesteld.

Einde persbericht