GGD Midden Nederland


PERSBERICHT.....PERSBERICHT.....PERSBERICHT.....PERSBERICHT

16 juli 2007

Basisschool St. Michiel wint de regionale `DRAAK' prijs 2007

Op 16 juli verrast de GGD Midden-Nederland de leerlingen van groep 8 met de regionale `DRAAK' prijs 2007! `DRAAK' is gebaseerd op het preventieprogramma De Gezonde School en Genotmiddelen (Trimbos-instituut) over roken, alcohol en drugs. Tijdens de laatste les laten leerlingen op een creatieve manier zien wat ze geleerd hebben. De mooiste creatie van de regio wint dan de `DRAAK' prijs. Deze is dit jaar terecht naar de leerlingen van St. Michiel in Schalkwijk gegaan. De leerlingen hadden veel tijd gestoken in de aankleding van de afsluitende avond, ook hadden ze twee originele spellen zelf bedacht een `ren je rot' en een memory-spel. Wethouder Koudijs zal de prijs aan de leerlingen uitreiken.

Hoe leer je leerlingen dat alcohol drinken terwijl je nog in de groei bent teveel risico's oplevert? Dat roken slecht voor je gezondheid is weten leerlingen wel, maar op de middelbare school is alles nieuw en stel dat die ene stoere jongen of leuke meisje je probeert over te halen?
De leerlingen van groep 8 van St. Michiel in Schalkwijk weten inmiddels de antwoorden op deze vragen. De kans dat leerlingen op de middelbare school voor de keuze komen te staan om te beginnen met roken, drinken, gebruik van (soft)drugs en gokken is groot. Daarom is groep 8 bij uitstek geschikt om kinderen weerbaar te maken en vaardigheden aan te leren. In het afgelopen schooljaar heeft de GGD Midden-Nederland dan ook het project `DRAAK' uitgevoerd op de basisschool St. Michiel in Schalkwijk.

`DRAAK' staat voor Drugs, Roken, Alcoholvoorlichting Aan Kinderen. Hierin bereidt een preventiemedewerker van de GGD in vier lessen de leerlingen van groep 8 voor op het `nee' zeggen. De laatste les is bedoeld als terugkoppeling. Leerlingen laten in deze les op een creatieve manier zien wat zij geleerd hebben. Dit kan door bijvoorbeeld mensen te interviewen, een poster te maken of door in een toneelstuk te laten zien hoe je een sigaret weigert. Jaarlijks wordt de `DRAAK' prijs uitgereikt aan die groep 8 die het meest creatief is omgegaan met het thema genotmiddelen. De klas wint hiermee een leuke attentie.