Ingezonden persbericht


Persbericht

Maandag 16 juli 2007

Verklaring m.b.t. aristolochiazuur

Amersfoort - Recentelijk waarschuwde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voor kruidenpreparaten die het kankerverwekkende aristolochiazuur bevatten. Een terechte waarschuwing gezien de, overigens al jarenlang bekende, kankerverwekkende eigenschappen van aristolochiazuur. Om die reden is het in Nederland al sinds 2001 verboden om kruidenpreparaten die aristolochiazuur bevatten, te verhandelen. De waarschuwing van de VWA betreft dus illegale en vaak via internet in het buitenland bestelde preparaten.

De leden van onderstaande beroepsorganisaties dienen te voldoen aan de gestelde opleidings- en kwaliteitseisen. Zij zijn dus bekend met de gevaren van aristolochiazuur en weten dat het voorschrijven ervan niet toegestaan is. Het gebruik van aristolochiazuur in kruidenpreparaten valt buiten iedere vorm van correcte kruidenkunde.

De onderstaande beroepsorganisaties verzoeken de Chinese kruidenleveranciers om door medeondertekening de kwaliteitscontroles op en veiligheid van hun producten te garanderen. Deze organisaties staan voor veiligheid en vakbekwaamheid. Inmiddels hebben zes leveranciers gehoorgegeven aan het verzoek. Hun namen worden via de beroepsverenigingen bekend gemaakt.

De ondertekenende beroepsverenigingen:
NAAV (Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging)
NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur)
NWP ( Nederlandse Werkgroep van Praktizijns in de natuurlijke geneeskunst) NVTCG Zhong (Nederlandse Vereniging voor Traditionele Geneeskunde) MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde)